Over 40 innspill

«Hen» møter motstand i høringsrunde

Språkrådet fått over 40 innspill fra offentlige instanser, interesseorganisasjoner og privatpersoner i høringsrunden om endringer i rettskrivingen for bokmål og nynorsk. Ikke uventet er det forslaget om å ta «hen» inn i normen i både bokmål og nynorsk som har fått flest reaksjoner. (Foto: Yuriy Golub/Shutterstock/NTB scanpix.)
Språkrådet fått over 40 innspill fra offentlige instanser, interesseorganisasjoner og privatpersoner i høringsrunden om endringer i rettskrivingen for bokmål og nynorsk. Ikke uventet er det forslaget om å ta «hen» inn i normen i både bokmål og nynorsk som har fått flest reaksjoner. (Foto: Yuriy Golub/Shutterstock/NTB scanpix.)
Verdialliansen og Bokmålsforbundet er blant dem som ber Språkrådet om å droppe «hen» som pronomen i normen for bokmål og nynorsk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Verdialliansen og Bokmålsforbundet er blant dem som ber Språkrådet om å droppe «hen» som pronomen i normen for bokmål og nynorsk.

Språkrådet fått over 40 innspill fra offentlige instanser, interesseorganisasjoner og privatpersoner i høringsrunden om endringer i rettskrivingen for bokmål og nynorsk.

Ikke uventet er det forslaget om å ta «hen» inn i normen i både bokmål og nynorsk som har fått flest reaksjoner.

Verdialliansen, et nettverk for menneskerettigheter og kristne verdier, mener det ikke er grunnlag for å ta ordet inn i normen. De skriver blant annet:

«Dersom Språkrådet i dagens situasjon vedtar å ta hen inn i normen i bokmål og nynorsk som kjønnsnøytralt pronomen, vil det være grunn til å stille spørsmål ved fagrådets faglige og objektive integritet. Vedtaket vil bli vurdert som politisk og ideologisk begrunnet, uten at de forutsetningene som språkloven, vedtektene for Språkrådet og retningslinjene for normering krever, er til stede.»

Annonse

Økt bruk av hen?

Blant de som støtter forslaget helhjertet, er Likestillings- og diskrimineringsombudet, Sex og samfunn, FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold og Skeiv Ungdom.

I framlegget fra Språkrådet blir det vist til en klart økende frekvens i bruken av hen. Dette er ikke alle enige i.

Bokmålsforbundet går for eksempel mot å innføre hen fordi pronomenet «har en svært liten bruksfrekvens i forhold til han og hun».

Riksmålsforbundet støtter derimot forslaget og viser til at hen allerede i desember 2017 var med i Det Norske Akademis ordbok (naob.no).

En del av høringssvarene handler om bøyingsbruk, definisjon, samsvarsbøying og objektsform av hen.

Blir bestemt før sommeren

– Vi setter pris på at så mange er opptatt av normering og rettskriving. Nå skal vi gå gjennom alle svarene og vurdere om det er grunn til å endre framleggene, sier seksjonssjef Daniel Ims i Språkrådet.
Styret i Språkrådet skal trolig godkjenne vedtakene for normering før sommeren.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar