Koronakommisjonen leverte andre delrapport

Koronakommisjonen mener EU var den beste vaksinegarantisten

Koronakommisjonens leder Egil Matsen overleverer kommisjonens rapport til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse i Marmorhallen i Oslo tirsdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Koronakommisjonens leder Egil Matsen overleverer kommisjonens rapport til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse i Marmorhallen i Oslo tirsdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Eu var det beste alternativet for anskaffelse av vaksine, men vaksinene burde vært skjevfordelt tidligere, slår Koronakommisjonen fast i sin andre delrapport.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Eu var det beste alternativet for anskaffelse av vaksine, men vaksinene burde vært skjevfordelt tidligere, slår Koronakommisjonen fast i sin andre delrapport.

– Landets befolkning og norske myndigheter har samlet sett håndtert pandemien godt. Norge er blant de landene i Europa som har hatt lavest dødelighet, lavest tiltaksbyrde og minst reduksjon i økonomisk aktivitet, innleder Koronakommisjonen i sin fremleggelse av andre delrapport, som er gjengitt av NTB.

Koronakommisjonen er en norsk statlig kommisjon som skal evaluere myndighetenes håndtering av koronapandemien, og ble nedsatt av den forrige regjeringen i april 2020. Kommisjonen ledes av Egil Matsen.

– Myndighetene jobbet godt med å anskaffe vaksiner, men var avhengig av velvilje og hjelp fra EU, skriver Koronakommisjonen videre.

Kommisjonen slår også fast at myndighetene lyktes godt med å skaffe vaksiner til befolkningen, gjennom kreativitet og handlekraft, men at systemet for anskaffing hadde sårbarheter.

Annonse

EU best, tross sårbarheter

– Prosessene viste imidlertid at systemene for å anskaffe vaksiner var sårbare, skriver kommisjonen.

Dette begrunner de med at Norge var avhengig av velvilje og hjelp fra EU, og også enkeltland i Europa, særlig Sverige.

Strategien med å knytte seg til EU-vaksineinnkjøp var allikevel den beste Norge kunne valgt, slår kommisjonen fast.

– Strategien med å knytte seg til EUs innkjøp var den beste Norge kunne valgt, het det i Matsens presentasjon.

Samtidig peker kommisjonen på at Norge er avhengig av internasjonale allianser på helseområdet, og mener Norge bør knytte seg tett til EUs forsterkede helsesamarbeid.

– Vi lyktes takket være velvilje og hjelp fra EU og enkeltland i Europa, ble det påpekt.

Kunne skjevfordelt tidligere

Koronakommisjonen roser prosessen med å vaksinere befolkningen mot covid-19, men mener regjeringen kunne innført geografisk skjevfordeling tidligere.

– Regjeringen kunne likevel med en tidligere geografisk prioritering av vaksiner til områder med høyt smittetrykk i større grad nådd egne mål om å ivareta helse og redusere forstyrrelser i samfunnet, skriver kommisjonen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar