– Trenger en ny debatt

Venstre vil utrede EU-medlemskap

Venstres leder Guri Melby forbindelse med møtet i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget mandag. Nå ønsker hun og partiet en ny utredning av norsk EU-medlemskap. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Venstres leder Guri Melby forbindelse med møtet i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget mandag. Nå ønsker hun og partiet en ny utredning av norsk EU-medlemskap. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Venstre-leder Guri Melby håper et flertall i Stortinget vil stille seg bak et forslag om å utrede fordeler og ulemper ved et EU-medlemskap.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Venstre-leder Guri Melby håper et flertall i Stortinget vil stille seg bak et forslag om å utrede fordeler og ulemper ved et EU-medlemskap.

Venstre, som på sitt landsmøte i fjor erklærte seg som ja til EU-parti, prøver nå å sette fart i EU-debatten.

– Vi trenger en ny EU-debatt. Og den debatten må handle om EU i sin fulle og hele bredde, ikke bare om sikkerhetspolitikk, men heller ikke om bare landbruk og fisk, sier Melby til NTB.

Eget forslag

Tirsdag, samme dag som utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) skal holde en redegjørelse om EU og EØS, legger partiet fram et forslag om en egen EU-utredning.
«Stortinget ber regjeringen sette ned et faglig utvalg som skal utrede fordeler og ulemper ved et eventuelt norsk EU-medlemskap», heter det i det kortfattede forslaget, som kommer i forkant av Europadagen 8. mai.

– EU er ikke det samme nå som i 1994 eller 1972. Men debatten har stagnert og går alltid tilbake til fiskeri og landbruk. Dagens EU er mye mer, noe vi ser veldig godt i dagens krigssituasjon, der EU spiller en avgjørende rolle, enten det handler om våpen, sanksjoner eller flyktninger, utdyper Melby.

Annonse

Hun viser blant annet til at EU i 1999 fikk en felles sikkerhets- og utenrikspolitikk og en egen utenriksminister. EU forhandler også fram handelsavtaler på vegne av alle medlemslandene.

Fantes ikke i 1994

– Ingen av disse sidene spilte noen rolle i folkeavstemningen i 1994, for de fantes ikke. Men nå ser Europa og verden annerledes ut. Det må få konsekvenser for debatten her i Norge, mener Melby.
Hun peker samtidig på EØS-utredningen som regjeringen skal i gang med.

– Regjeringen har bestemt seg for å utrede alternativer til EØS ved å se på erfaringer fra land med svakere tilknytning til EU enn det vi har. Med alt som skjer i verden, tror jeg ikke noen helt ærlig ønsker å svekke Norges kobling til EU nå. Utredningen regjeringen ønsker seg, ble irrelevant allerede før de har begynt, sier Venstre-lederen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar