– Kan knekke kryptering om få år

USA vil sikre seg mot angrep fra kvantedatamaskiner

USAs president Joe Biden har underskrevet to direktiver for å forberede både offentlig og kommersiell sektor på angrep fra såkalte kvantedatamaskiner. (Foto: AP Photo/Evan Vucci.)
USAs president Joe Biden har underskrevet to direktiver for å forberede både offentlig og kommersiell sektor på angrep fra såkalte kvantedatamaskiner. (Foto: AP Photo/Evan Vucci.)
USA vil oppgradere dagens IT-kryptering til å kunne stå imot dataangrep fra framtidas kvantedatamaskiner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er USA vil oppgradere dagens IT-kryptering til å kunne stå imot dataangrep fra framtidas kvantedatamaskiner.

Utviklingen av kvantedatamaskiner er i full gang. De kombinerer framskritt i forståelsen av subatomære partikler – partikler som er mindre enn et atom – med sprang i informasjonsteorien til å løse matematiske problemer dagens datamaskinerer ikke makter.

Det skaper også frykt for hva slags dataangrep slike maskiner kan utføre i framtiden. Det hvite hus mener at kvantedatamaskiner kan bli brukt til å sno seg rundt dagens krypteringsteknologi allerede om et tiår.

USAs president Joe Biden har derfor underskrevet to direktiver for å forberede både offentlig og kommersiell sektor på slike angrep.

Biden vil blant annet ha et samarbeid mellom føderale myndigheter og privat sektor om å opprette nye krypteringsstandarder.

Annonse

Samtidig utsteder han en presidentordre om at ekspertrådet for kvanteteknologi skal rapportere direkte til Det hvite hus.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar