– Har et ansvar for å ta vare på sin kultur

Forsvaret ønsker å kjøpe deler av Rygge sivile lufthavn for å lage museum

Siste flyvning fra Moss Lufthavn Rygge ble gjennomført i oktober 2016. Nå vil Forsvaret benytte flyplassen som visningsmagasin og museum. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Siste flyvning fra Moss Lufthavn Rygge ble gjennomført i oktober 2016. Nå vil Forsvaret benytte flyplassen som visningsmagasin og museum. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Forsvaret ønsker å kjøpe deler av den sivile flyplassen på Rygge – Moss Lufthavn Rygge – for å etablere et visningsmagasin for Forsvarets museer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Forsvaret ønsker å kjøpe deler av den sivile flyplassen på Rygge – Moss Lufthavn Rygge – for å etablere et visningsmagasin for Forsvarets museer.

Et visningsmagasin er et kombinasjon av et lager og en utstilling, hvor Forsvaret kan oppbevare sitt materiell, og interesserte kan komme og se på det, skriver Forsvarets Forum.

Lokaler på Moss Lufthavn Rygge er til salgs etter flyplassen ble stengt i 2016.

– Det er lett tilgjengelig for publikum og kan bli en fin turistattraksjon. Samtidig får vi vedlikeholdt materiellet og vist det fram, sier brigader Arne Opperud i Forsvarets fellestjenester, som Forsvarets museer er en del av.

Han forteller at de har omtrent en halv million gjenstander, mens kun en brøkdel av dette blir vist for publikum.

Annonse

Erling Kjærnes, direktør for Forsvarets museer, sier lagring av historisk materiell er noe som må prioriteres fordi man har ansvar for å ta vare på vår felles kulturarv.

– Forsvaret har et ansvar for å ta vare på sin kultur. Hvis ikke det blir gjort nå så kommer store deler av den til å forsvinne.

Saken ligger nå på politisk nivå, hos Forsvarsdepartementet. Statssekretær Bent-Joacim Bentzen skriver i en epost til Forsvarets forum at Rygge blir vurdert, men går ikke inn på detaljer.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar