– Trekker i nødbremsen

Kunnskapsdepartementet: Vikingtidsmuseet må kutte en milliard kroner

Kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med en milliard kroner, mener Forsknings- og høyere utdanningsministeren. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med en milliard kroner, mener Forsknings- og høyere utdanningsministeren. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) kommer med en klar beskjed: Kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med en milliard kroner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) kommer med en klar beskjed: Kostnadene for byggingen av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo må reduseres med en milliard kroner.

– På bakgrunn av at Statsbygg har varslet at foreliggende planer ikke lar seg realisere innenfor vedtatt kostnadsramme, ber Kunnskapsdepartementet om at prosjektet gjennomgås på ny med sikte på å ta kostnadene vesentlig ned, heter det i et oppdragsbrev fra departementet som ble sendt til Statsbygg og Universitetet i Oslo (UiO) fredag.

Ola Borten Moe sier til NTB at det er uheldig og ikke akseptabelt at det oppstår kostnadssprekk før man kommer i gang med selve byggeprosjektet.

– Vi trekker litt i nødbremsen og sier til Statsbygg og UiO at de må jobbe godt sammen i måneden som kommer med tanke på å komme tilbake med et prosjekt som er innenfor den vedtatte kostnadsrammen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)

Milliardsprekk

De to aktørene har fått frist med å sende innspill til 2. juni. Målet er å nedskalere prosjektet, men samtidig sørge for at museet både sikrer vikinggjenstandene og blir et godt museum for publikum.

Annonse

– Tiden der staten plukker opp regningen for byggeprosjekter som går langt utover kostnadsrammen, er over, sier Borten Moe.

8. februar orienterte universitetsdirektør Arne Benjaminsen overfor universitetsstyret på UiO om at det nye Vikingtidsmuseet kunne bli opptil en milliard kroner dyrere enn budsjettert. I utgangspunktet har museet en kostnadsramme fra Stortinget på rundt 2,14 milliarder kroner, men anslaget er at det kan koste opp mot 3,14 milliarder.

– De meldingene vi har fått fra Statsbygg, viser at grunnene til kostnadsoverskridelsen er kompleksiteten i prosjektet, kompleksiteten i bygget, koronasituasjonen og økningen i markedsprisen i innsatsfaktorene for å gjennomføre dette bygget, sa Benjaminsen til styret.

Universitetsdirektøren advarer mot kutt

Den gangen uttalte universitetsdirektøren også at kostnadskutt for å få regningen ned til 2,14 milliarder kroner ville medføre store endringer, skriver Uniforum.

– Det innebærer så store kutt at prosjektet ikke vil innfri de målene som det skal ha som et framtidig vikingtidsmuseum.

Statsråden mener på sin side det skal la seg gjøre å få til et godt vikingtidsmuseum innenfor rammen på 2,14 milliarder kroner.

– Min erfaring er at når folk jobber godt sammen, kan man få til mye, sier Borten Moe.

Åpner for å rykke tilbake til start

Han advarer om at det er aktuelt å rykke tilbake til start.

– Jeg håper vi kan komme opp med et prosjekt der vi kan bevare konseptet. Skal vi reprosjektere form og funksjon, vil vi tape mye tid. Men hvis man nå ikke klarer å realisere dette prosjektet innenfor Stortingets rammer, er det en mulighet vi vil vurdere til sommeren.

Kunnskapsdepartementet skriver også at grunnarbeid knyttet til det såkalte «rundt bygg»-designet skal avvente videre avklaringer fra dem, med mål om at disse avklaringene kommer i løpet av juni. Det pågående midlertidige sikringsarbeidet av en rekke gjenstander, deriblant vikingskipene, skal fortsette som før.

– Selve byggeprosjektet er veldig viktig for Norge. Det skal ta vare på vikingskipene og gjenstandene rundt som er en helt unik del av norsk og europeisk kulturarv. De er unike gjenstander, og de fortjener å bli tatt vare på og være tilgjengelige, sier Borten Moe.

Fra før har han kommet med krav til NTNU om å kutte kostnader for det nye campusprosjektet, som har en prislapp på 11,7 milliarder.

Må tenke nytt

– Selve byggeprosjektet er veldig viktig for Norge. Det skal ta vare på vikingskipene og gjenstandene rundt som er en helt unik del av norsk og europeisk kulturarv. De er unike gjenstander, og de fortjener å bli tatt vare på og være tilgjengelige, sier Borten Moe.
Fra før har han kommet med krav til NTNU om å kutte kostnader for det nye campusprosjektet, som har en prislapp på 11,7 milliarder.

Statsbygg sier de nå må tenke nytt om museumsprosjektet.

– Vi er interessert i å få til dette prosjektet innenfor kostnadsrammen som er satt og vil få til det i samarbeid med Universitetet i Oslo, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

Hvilke endringer som må gjøres i det planlagte bygget, er det for tidlig å si noe om, ifølge kommunikasjonsdirektøren.

Statsbygg hadde opprinnelig planlagt at museet skulle å stå ferdig innen 2026.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar