Kan bli første land i Europa

Spanias regjering foreslår betalt «mensfri»

Statsminister i Spania, Pedro Sanchez. (Foto: AP Photo/Paul White,File.)
Statsminister i Spania, Pedro Sanchez. (Foto: AP Photo/Paul White,File.)
Den spanske regjeringen fremmer et lovforslag om betalt permisjon for kvinner som lider av alvorlige menstruasjonssmerter.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den spanske regjeringen fremmer et lovforslag om betalt permisjon for kvinner som lider av alvorlige menstruasjonssmerter.

Hvis forslaget går gjennom i nasjonalforsamlingen, blir Spania det første landet i Europa med en slik lovgivning. Men statsminister Pedro Sánchez fra Sosialistpartiet leder en mindretalls-koalisjonsregjering, og det er usikkert om han får flertallet med seg.

Som ved lønnet permisjon av andre helsemessige årsaker, må en lege gå god for at det foreligger medisinske grunner til å få sykepenger under mensperioden.

En viktig anerkjennelse

Likestillingsminister Irene Montero mener at lovforslaget er en viktig anerkjennelse av et helseproblem som til nå i stor grad har blitt feid under teppet.

– Mensperioder skal ikke lenger være tabu. Kvinner skal slippe å gå på jobb med smerter, slippe å ta piller før de kommer på jobb og skjule det faktum at de har smerter som gjør at de ikke klarer å jobbe, uttalte hun på en pressekonferanse etter at regjeringen hadde vedtatt lovforslaget.

Annonse

Rundt en tredel av spanske kvinner som har menstruasjon, har sterke smerter, ifølge gynekologi- og obstetrikkforeningen.

Forslaget om menspermisjon er del av en større helsereform som også inkluderer endringer i landets abortlover.

Det foreslås å oppheve kravet til mindreårige på 16 og 17 år om å innhente samtykke fra foreldrene før de avslutter et svangerskap. Forslaget inkluderer også tiltak for å øke tilgangen til abort ved offentlige sykehus.

Gratis bind og tamponger

Lovforslaget innebærer også gratis utdeling av prevensjonsmidler og bind og tamponger i videregående skoler, og styrker seksualundervisningen. Bind og tamponger vil også bli gratis for kvinner i utsatte miljøer, og momsen skal fjernes, noe spanske kvinner lenge har krevet.
Det er usikkert når lovforslaget skal opp i nasjonalforsamlingen, men det kan ta flere måneder.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar