Ble båret ut med makt

Stortingssalen evakuert etter at klimaaktivister begynte å rope ut fra galleriet

Aktivister tilknyttet Extinction Rebellion aksjonerer på innsiden av Stortinget i dag. Demonstranter skapte støy og leven og ble ført bort under stortingets spørretime onsdag, Stortingets vakter tar seg av demonstrantene. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Aktivister tilknyttet Extinction Rebellion aksjonerer på innsiden av Stortinget i dag. Demonstranter skapte støy og leven og ble ført bort under stortingets spørretime onsdag, Stortingets vakter tar seg av demonstrantene. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Stortingsrepresentantene måtte forlate salen under spørretimen onsdag da klimaaktivister begynte å rope ut fra galleriet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Stortingsrepresentantene måtte forlate salen under spørretimen onsdag da klimaaktivister begynte å rope ut fra galleriet.

Spørretimen var så vidt kommet i gang da det kunne høres fra salen at en kvinnestemme ropte ut og listet opp politiske partier.

– Kjære Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet. Vi har en beskjed til dere. Vi har en beskjed til dere! FNs seneste klimarapport konstaterer at vi har to til tre år på oss til å snu skuta og gi oss en sjanse til å nå klimamålene.

Stortingspresident Masud Gharahkhani klubbet flere ganger og anmodet om ro i salen. Da aktivistene fortsatte å framføre sitt budskap, forlot stortingsrepresentantene salen.

Sikkerhetsvakter tok seg fram til aktivistene på galleriet for å gripe inn og føre aktivistene bort. Politiet ble også tilkalt.

Annonse

– Vi har akkurat kommet og har opprettet kontakt. Vi har fått litt ulike meldinger på antallet demonstranter, men det er mellom 12 og 20 personer, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt i til NRK.

SVs Mona Fagerås var i ferd med å stille et spørsmål til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) om regjeringens forslag til kutt i kollektivsatsingen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett da en kvinne og en mann begynte å rope ut fra galleriet.

Det var aktivister tilknyttet Extinction Rebellion Ung som aksjonerte, opplyser gruppen i en pressemelding. De oppgir at de avbrøt spørretimen med appeller for å ytre redesel for klimakrisen og skuffelse over at politikerne svikter dem og for å kreve at politikerne lytter.

– Vi er unge og mange av oss kan ikke stemme. Dyr og planter kan ikke stemme. Milliarder av mennesker i det globale sør kan ikke stemme i Norge. Og dere dreper dem med deres handlinger, sier Susanne Rude Lone i pressemeldingen.

Aksjonistene holdt også markering på utsiden av Stortinget.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar