– Hatet vil forsvinne

Zelenskyj talte til filmfestivalen i Cannes

Volodymyr Zelenskiy talte til filmfestivalen i Cannes da den åpnet tirsdag 17.mai (Foto: AP Photo/Vadim Ghirda.)
Volodymyr Zelenskiy talte til filmfestivalen i Cannes da den åpnet tirsdag 17.mai (Foto: AP Photo/Vadim Ghirda.)
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte via video til filmfestivalen i Cannes, som åpnet tirsdag.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte via video til filmfestivalen i Cannes, som åpnet tirsdag.

– Til slutt vil hatet forsvinne, og diktatorene vil dø, sa han i den overraskende talen under åpningen av den 75. filmfestivalen i Palais des Festivals i Cannes.

– Hundrevis av mennesker dør hver dag. De kommer ikke til å reise seg når applausen har lagt seg, sa han til de tilstedeværende i salen.

I talen refererte han til filmens makt under annen verdenskrig, og han nevnte spesifikt Charlie Chaplins film «Diktatoren», som gjorde narr av nazilederen Adolf Hitler.

– Vi trenger en ny Chaplin i dag for å bevise at filmen ikke har mistet sin stemme, sa han i talen, som han fikk stående applaus for.

Annonse

– Forholder filmen seg taus, kan filmen holde seg utenfor dette, eller vil den la sin røst høre, sa han videre med henvisning til krigen i sitt hjemland.

Krigen i Ukraina blir et dominerende tema på festivalen, og en dag er reservert for ukrainske filmskapere. Dokumentarfilmen «Mariupolis 2» av den litauiske filmskaperen Mantas Kvedaravicius som ble drept av russiske styrker i april, blir vist spesielt.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar