Assange-spøkelset vil hjemsøke den som toer sine hender

Norske politikere bør engasjere seg i saken til Julian Assange, mener Torleif Dønnestad. (Foto: Wikimedia commons.)
Norske politikere bør engasjere seg i saken til Julian Assange, mener Torleif Dønnestad. (Foto: Wikimedia commons.)
Den som sover i et demokrati, våkner opp i et diktatur, skriver Torleif Dønnestad.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er En britisk domstol har besluttet å overlate beslutningen om utlevering av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange til innenriksminister Priti Patel. En avgjørelse ventes snart.

Sagaen om Julian Assange fremstår som en absurd oppvisning i dobbeltmoral og manglende forholdsmessighet. Den demonstrerer imidlertid mest av alt hvor enorm forskjell det er på Salomo og hattemaker.

For hva er det som gjør at president Richard Nixon, krigsforbryteren Henry Kissinger og resten av presidentens medvitende stab kunne skli gjennom Watergate-skandalen uten straff? At de kan reise fritt i verden uten å bli arrestert og straffeforfulgt, mens Assange kan pågripes i et fremmed land og utleveres til de samme myndighetene som han har avslørt?

Hvorfor er det varsleren som skal tas, mens betrodde offentlige tjenestepersoner som i all hemmelighet begår den groveste kriminaliteten, går fri?

Les også: Høyres absurde mangel på selvinnsikt

Annonse

En mulighet til å rette opp inntrykk

USA har heller ikke så rent lite på samvittigheten. For Nixon-administrasjonen holdt det ikke med Watergate. Året etter bidro de til statskuppet i Chile, der militærdiktatoren Augusto Pinochet erstattet den lovlig valgte sosialistiske presidenten Salvador Allende.

I 1999 var Pinochet i britisk varetekt, og britene nektet da å utlevere ham til Spania, på grunn av massemorderens dårlige helse. I dag sitter den prisbelønte journalisten Assange samme sted, med sviktende helse. En britisk domstol har godkjent utlevering.

Norge og regjeringen har nå sin siste sjanse til å bruke sitt internasjonale omdømme og fortelle sine allierte i USA og Storbritannia på diplomatisk vis at urett er urett, at det faktisk ikke er forskjell på folk, og at varsling er en dyd og nødvendighet i ethvert demokrati.

Kanskje kan vi også rette opp litt av inntrykket som har satt seg her hjemme, der velsituerte ministere som tas i snusk, får avskjed og et lite «fy», mens trygdemottakere som gjør feil, blir liggende som gjeldsslaver i grøftekanten.

Assange-saken har så stor sprengkraft, i uoverskuelig fremtid, at her må både folkevalgte og redaksjoner kjenne sin besøkelsestid. Hvis ikke vil Assange-spøkelset hjemsøke hver eneste ens samvittighet til deres siste bokstav er skrevet.

Den som sover i et demokrati, våkner opp i et diktatur.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar