– Skulle kompenseres for alle kostnader

Oslo ber om mer koronastøtte fra staten

Byrådsleder Raymond Johansen, finansbyråd Einar Wilhelmsen og oppvekst- og kunnskapsbyråd Sunniva Holmås Eidsvoll på pressekonferansen om revidert Oslo-budsjett for 2022. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Byrådsleder Raymond Johansen, finansbyråd Einar Wilhelmsen og oppvekst- og kunnskapsbyråd Sunniva Holmås Eidsvoll på pressekonferansen om revidert Oslo-budsjett for 2022. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Oslo kommunes koronautgifter i 2022 vil ligge på 1,6 milliarder kroner. Staten har kun kompensert med 123 millioner kroner, ifølge kommunen, som nå ber om mer støtte.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Oslo kommunes koronautgifter i 2022 vil ligge på 1,6 milliarder kroner. Staten har kun kompensert med 123 millioner kroner, ifølge kommunen, som nå ber om mer støtte.

– Den manglende kompensasjonen er et klart løftebrudd fra regjeringa, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i en pressemelding.

Torsdag la byrådet i Oslo fram sitt forslag til revidert budsjett. Der understrekes det at Oslos koronakostnader vil komme opp i 1,6 milliarder kroner til tross for at pandemiens stramme grep for lengst har løsnet. Utgiftene dreier seg i stor grad om testing, vaksinering og beredskap, og det er fremdeles mange næringer som sliter i kjølvannet av pandemien.

– Helt siden pandemien traff ble vi forsikret om at vi skulle kompenseres for alle kostnader. Samtidig ser vi at vi var underkompensert med 850 millioner i fjor, og ligger an til å bli underfinansiert med om lag 1,5 milliarder i år om ikke regjeringen kommer med nye bevilgninger. Det er det Oslos innbyggere som må ta regninga for, sier Wilhelmsen.

Strømkrise og flyktninger

Byrådet disponerer samlet sett 5,6 milliarder kroner over driftsbudsjettet i det reviderte budsjettet.

Annonse

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) påpeker at årets budsjett handler om å skape sikkerhet i en usikker tid.

– Derfor prioriterer byrådet det aller viktigste. Vi sørger for trygg og ansvarlig økonomisk styring, reparasjon etter koronapandemien og bruker penger på å få ned forskjellene i Oslo. Vi prioriterer barn og unge som lever i familier med dårlig økonomi, sier Johansen.

Strømkrisen preger også budsjettet, og byrådet foreslår 250 millioner kroner til økte strømutgifter i kommunen og 558 millioner til korrigering av lønns- og prisvekst.

Det foreslås i tillegg 487 millioner kroner til mottak av ukrainske flyktninger.

Gratis aktivitetsskole

Kollektivtrafikken har vært hardt rammet av nedgang i passasjertallet gjennom pandemien. 70 millioner skal derfor gå til tiltak for å få passasjerene tilbake.

60 millioner settes av til styrking av frisklivssentralene i bydelene, mens 75 millioner skal gi gratis AKS for 3. trinn i hele Oslo.

– Utvidelsen av gratis AKS til alle tredjeklassinger i hele byen er en etterlengtet gladnyhet til barnefamiliene i Oslo i en tid hvor prisen på mange ting øker. Ordningen innebærer at familier over hele Oslo sparer 24.500 kroner i året per barn i året, sier byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar