– Vil ha mer tillit

LAR-brukere skal få bestemme mer selv

– Retningslinjene vi har hatt fram til nå er ti år gamle, og siden har det kommet ny kunnskap og brukerinnsikt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB, i forbindelse med omleggingen av LAR-systemet. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
– Retningslinjene vi har hatt fram til nå er ti år gamle, og siden har det kommet ny kunnskap og brukerinnsikt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB, i forbindelse med omleggingen av LAR-systemet. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Nye retningslinjer for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) av rusavhengige åpner for økt brukermedvirkning og individuelle vurderinger.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nye retningslinjer for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) av rusavhengige åpner for økt brukermedvirkning og individuelle vurderinger.

– Retningslinjene vi har hatt fram til nå er ti år gamle, og siden har det kommet ny kunnskap og brukerinnsikt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

De nye retningslinjene som publiseres mandag, vektlegger økt brukermedvirkning og økt grad av individuelle vurderinger for brukere. I tillegg skal flere legemidler, deriblant langtidsvirkende morfin, få slippe til i ordningen. Samtidig er fortsatt metadon og buprenorfin de foretrukne legemidlene.

Mindre kontroll

Videre demper man kontrollregimet som tidligere har vært til stede. Der det fortsatt er nødvendig vil man kunne benytte urinprøver som kontroll, men dialog og observasjon vil nå være det viktigste grunnlaget for valg av legemidler.

– Man håper å sikre at flere kan få gode resultater i LAR, at det er en større grad av tillit mellom brukerne og helsetjenesten, og at vi benytter det kunnskapsgrunnlaget som er kommet de siste ti årene, sier Guldvog.

Annonse

Retningslinjene åpner også for et lavterskeltilbud, som gjør at brukere kan oppsøke LAR uten å få en henvisning fra helsevesenet.

– Lavterskel-LAR kan være et bindeledd til andre hjelpetiltak, slik at rusavhengige kan stabiliseres i en periode for avklaring av om LAR eller andre former for behandling er best egnet, skriver Helse- og omsorgsdepartementet.

Håper på mer tillit og dialog

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) håper de nye retningslinjene bidrar til at mennesker i LAR i større grad opplever å bli lyttet til.

– De nye retningslinjene legger til rette for å bygge tillit og dialog mellom pasient og behandler, framfor kontrolltiltak, sier hun.

Det er mer enn 8.000 mennesker som bruker LAR, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar