Kritiserte invasjonen i rettsmøte

Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj tapte «ankesak»

Navalnyj på videolink under et rettsmøte i Moskva byrett. (Foto: Moscow City Court Press Service via AP.)
Navalnyj på videolink under et rettsmøte i Moskva byrett. (Foto: Moscow City Court Press Service via AP.)
Den russiske Kreml-kritikeren og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj lyktes ikke med ankesaken sin mot en fengselsdom på ni år.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den russiske Kreml-kritikeren og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj lyktes ikke med ankesaken sin mot en fengselsdom på ni år.

Det skriver blant andre nyhetsbyrået Interfax.

Navalnyj mener dommen for underslag og forakt for retten som han fikk i mars, er politisk motivert.

Fra før soner Navalnyj en dom på to og et halvt år i en fangeleir nordøst for Moskva, for brudd på meldeplikten etter en betinget dom fra 2014.

Bruddene på meldeplikten skyldtes at han var forgiftet og lå i koma på et sykehus i Tyskland i 2020. Navalnyj mener selv det var den russiske sikkerhetstjenesten som forgiftet ham. Dette er blitt avvist av russiske myndigheter.

Annonse

Han flyttes nå fra fangeleiren og til et høysikkerhetsfengsel. I slike fengsler får innsatte sjelden møte familie, motta pakker og brev eller gå ut for å få frisk luft. Navalnyjs støttespillere frykter at han overføres til et fengsel langt unna Moskva. Det er uklart når flyttingen vil finne sted.

Putin-kritikeren benyttet anledningen under rettsmøtet til å kritisere Russlands invasjon av Ukraina.

– Det er en dum krig som er startet av Putin. Denne krigen er bygd på løgner, sa han på videolink fra fangeleiren.

Navalnyj sa at «en gærning har satt klørne i Ukraina og vet ikke hva han vil gjøre med det,» og kaller Putin «en vanvittig tyv».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar