Komité-ja til stemmerett for 16-åringer

Full stortingssal. Forslaget om stemmerett for 16-åringer vil med stor sannsynlighet falle i salen, til tross for flertall i komiteen. (Foto: Vidar Ruud/NTB.)
Full stortingssal. Forslaget om stemmerett for 16-åringer vil med stor sannsynlighet falle i salen, til tross for flertall i komiteen. (Foto: Vidar Ruud/NTB.)
Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget går inn for å åpne for at 16- og 17-åringer kan stemme i kommune- og fylkestingsvalg, men forslaget vil med stor sannsynlighet falle når det behandles i Stortinget.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget går inn for å åpne for at 16- og 17-åringer kan stemme i kommune- og fylkestingsvalg.

Komiteens tilråding ble fremmet av Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Venstre, ifølge Stortinget.

De fire partiene har sammen flertall i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Nå er viktig at politikerne på Stortinget benytter denne historiske sjansen til å utvide det norske demokratiet og gi 16- og 17-åringene reell innflytelse, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

Det er derimot mindre sannsynlig at forslaget får gjennomslag når hele Stortinget skal stemme for det. Et flertall bestående av Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og KrF er imot å gi 16- og 17-åringer stemmerett i lokalvalg.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar