Skal bedre forholdet mellom landene

Tyskland låner ut namibiske museumsgjenstander til Namibia

To av gjenstandene som skal lånes tilbake til Namibia. (Foto: Staatliche Museen zu Berlin.)
To av gjenstandene som skal lånes tilbake til Namibia. (Foto: Staatliche Museen zu Berlin.)
Et museum i Berlin låner ut 23 museumsgjenstander til Namibia på ubestemt tid. Gjenstandene ble tatt fra Namibia mens landet var tysk koloni.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Et museum i Berlin låner ut 23 museumsgjenstander til Namibia på ubestemt tid. Gjenstandene ble tatt fra Namibia mens landet var tysk koloni.

Utlånet er en del av et prosjekt for å bedre forholdet mellom de to landene. Berlins etnologiske museum skal overføre gjenstandene til Namibias nasjonalmuseum. De blir også gjort tilgjengelig for lokale kunstnere og akademikere som ønsker å studere dem.

Namibiske eksperter har plukket ut de 23 gjenstandene. De inkluderer et trehodet drikkebeger, en dukke i tradisjonell drakt og flere spyd, verktøy, smykker og hårpryd.

– Dette er et skritt på veien til å se på Namibia og Tysklands lange og kompliserte historie med et nytt blikk, sier direktør Esther Moombolah ved det namibiske nasjonalmuseet.

– Vi ber alle fremtidige partnere følge i denne institusjonens fotspor. Det må ikke være sånn at namibiere må sette seg på et fly for å se nasjonalskatter som ligger i esker i utenlandske institusjoner, legger hun til.

Annonse

Stiftelsen som driver museet i Berlin, vil ikke si hvorfor gjenstandene ikke bare gis tilbake til Namibia i stedet for å lånes ut på ubestemt tid.

Namibia var tysk koloni fra 1884 til 1915 og gikk da under navnet Tysk Vest-Afrika. Tyske kolonister drepte titusener av innfødte fra folkegruppene herero og nama i flere massakrer mellom 1904 og 1908. Historikere omtaler dette som det første folkemordet i det 20. århundre. I 1915 ble landet erobret av britiske og sørafrikanske styrker. Namibia fikk sin uavhengighet fra Sør-Afrika i 1990.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar