I hardt vær nok en gang

Stillingsutlysning som søker etter «babes» kan være ulovlig

En Brandy Melville-butikk. Kleskjeden har også tidligere vært i hardt vær på grunn av påstått rasisme og strenge kroppskrav. (Foto: Presse.)
En Brandy Melville-butikk. Kleskjeden har også tidligere vært i hardt vær på grunn av påstått rasisme og strenge kroppskrav. (Foto: Presse.)
Klesbutikken Brandy Melville søker etter «babes» som kan jobbe i butikken. Det mener Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kan være ulovlig.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Klesbutikken Brandy Melville søker etter «babes» som kan jobbe i butikken. Det mener Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kan være ulovlig.

– Hvis uttrykket «babes» i annonser indikerer at kun jenter kan søke på stillingen, så kan dette være brudd på likestillings- og diskrimineringsloven, sier kommunikasjonssjef Edin Babic i LDO til TV 2.

I stillingsannonsen skriver den populære italienske kleskjeden Brandy Melville at de leter etter «babes som kan jobbe 3–4 dager i uka og som sommerhjelp.» De ber også søkere legge ved et profilbilde og Instagram-bruker i søknaden sin.

Annonsen har fått kraftig kritikk fra flere, og heller ikke Arbeidstilsynet er imponert.

– Dette er svært kritikkverdig, og slike holdninger hører historien til. For det første avgrenser man jobbannonsene til unge jenter som ser ut på en spesiell måte, for det andre brukes det begreper som ikke hører hjemme i en stillingsutlysning, uavhengig av hvordan man definerer ordet «babes», sier leder for tilsynets svartjeneste, Vigleik M. Aas.

Annonse

Fungerende leder i Press – Redd Barna Ungdom, Isaac Elstad Røssnes, sier til KK at det virker som kjeden ser etter en bestemt type jente uavhengig av kvalifikasjoner, og kaller bruken av ordet «babes» nedverdigende.

NTB og flere andre norske medier har forsøkt å få kontakt både med kjedens norske butikk og det europeiske kontoret, men har ikke fått svar.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar