100 verk skal vises

Dronningen skal stille ut kunstsamlingen sin

Andy Warhol: Celebrities: Crown Princess Sonja, 1982. (Foto: Jan Haug/De kongelige samlinger/NTB.)
Andy Warhol: Celebrities: Crown Princess Sonja, 1982. (Foto: Jan Haug/De kongelige samlinger/NTB.)
Dronning Sonja skal stille ut deler av sin private kunstutstilling for publikum. Blant kunstverkene som skal vises fram, er Andy Warhols portrett av henne.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Dronning Sonja skal stille ut deler av sin private kunstutstilling for publikum. Blant kunstverkene som skal vises fram, er Andy Warhols portrett av henne.

Helt siden tenårene har dronningen samlet på kunst og kunsthåndverk. Ifølge Slottet består dronningens samling av om lag 1.600 verk, hovedsakelig samtidskunst.

Nå skal mer enn 100 verk av 50 kunstnere fra denne samlingen vises fram for publikum i KunstStallen bak Slottet. Utstillingen er kuratert av tidligere sjef for Nasjonalmuseet Sune Nordgren, som har stått fritt til å velge fra samlingen.

– Dronning Sonjas sterke kjærlighet til naturen gjenspeiles i samlingen, om og om igjen. Det å oppholde seg i den stadig skiftende naturen er inspirasjon, men også drivkraft. I flere av kunstverkene skildres nærheten til en natur som er både mytologisk og mystisk, sier Nordgren.

Utstillingen åpnes 22. juni.

Annonse

Blant verkene som skal stilles ut, er Andy Warhols berømte portrett av dronningen fra 1982. Hun ble portrettert i forbindelse med et atelierbesøk hos kunstneren i New York.

– Han var liten og tynn, og helt blek med en underlig frisyre. Han tok imot oss som en konge, og celebre gjester kom og gikk – som i et hoff. Det var virkelig en fetert mann. Han var vennlig, men ordknapp og tilbaketrukket, kanskje litt sjenert, har dronningen fortalt om møtet med kunstneren i boka «Impulser» av Hans-Jakob Brun.

Portrettserien av kronprinsesse Sonja består av seks malerier med forskjellige fargekombinasjoner.

Dronningen har gjennom hele livet vært svært kunstinteressert, og hun lager også kunst selv.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar