Subjekt mener

Muslimer bør kunne ta fri på id fremfor Kristi himmelfartsdag

Forslaget fra Unge Venstre vil gi nordmenn større fleksibilitet i livene sine og bidra til et mer inkluderende samfunn, skriver Subjekts lederredaksjon.
Forslaget fra Unge Venstre vil gi nordmenn større fleksibilitet i livene sine og bidra til et mer inkluderende samfunn, skriver Subjekts lederredaksjon.
Flertallet av nordmenn er ikke lenger kristne. Det bør også reflekteres i kalenderen, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Debatten om røde dager i kalenderen burde være valgfrie eller ikke.

Mange benyttet Kristi himmelfartsdag til å nyte et etterlengtet avbrekk fra jobb. Det som kjentes ut som en mandag dagen etter, var faktisk en fredag. Denne forvirringen er én av grunnene til at Unge Venstre-leder Ane Breivik fremfor å slappe av forrige torsdag heller gikk ut i Nettavisen med et kontroversielt forslag.

Ungdomspartiet vil at fridager skal kunne tas ut valgfritt fremfor å være bundet opp mot bestemte datoer, slik tilfellet er i dag. Det er flere gode argumenter for dette. I år faller fem av ti røde dager på lørdager eller søndager, når folk uansett har fri. Tvungne fridager midt i uken er heller ikke å foretrekke.

«Vi burde fjerne alle de kristne helligdagene. Vi har ikke lenger en statskirke. Det er ti røde dager i året og ideelt sett burde folk få ta ut dem sånn det passer dem. Kanskje de heller vil ha fri 18. mai eller under id i stedet for pinsehelgen», sier Breivik til Nettavisen.

Forutsigbart nok møter forslaget motstand fra Kristelig folkepartis ungdom (KRFU).

Annonse

Les også: Subjekt mener: Skremmende blindsone i Rødt-politikerens ytringsfrihetsforståelse

Kulturen er i utvikling

«Helligdagene er tradisjoner som binder samfunnet sammen. Det er en bærebjelke som er viktig for folk flest», sier lederen i KRFU, Hadle Bjuland. Han har et poeng. Men det er ikke slik at de kristne helligdagene vil forsvinne bare fordi staten ikke tvinger innbyggeren til å markere dem. Det store flertallet vil nok fortsatt markere viktige høytider som jul og påske, nettopp fordi vi har et personlig forhold til dem.

Pinse og Kristi himmelfartsdag er det mer tvilsomt at vil prioriteres. Dette er imidlertid ikke noe stort tap for så mange utenom Kristelig folkeparti og deres ungdommer.

Forslaget fra Unge Venstre vil gi nordmenn større fleksibilitet i livene sine og bidra til et mer inkluderende samfunn. Muslimer kan for eksempel heller ta seg fri i forbindelse med id, og sekulære nordmenn kan ta seg en langhelg når det passer, eller ta fri og feire dager som kvinnedagen 8. mars eller 420.

Kristne har rett i at Norges kulturarv i stor grad er bygget på kristne verdier. Det betyr derimot ikke at kristendommen burde ha beslag på omtrent alt av helligdager. Kulturarven videreføres, utvikles og fornyes i kulturhus, skoler, kirker og overalt ellers, det er ikke en statisk fortelling som bør tvinges på absolutt alle.

Flertallet av nordmenn er ikke lenger kristne. Det bør også reflekteres i kalenderen.

Les også: Subjekt mener: Feil å forby kjønnsteori

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar