Vil holde matleveranser utenfor sanksjonene

AU-sjefen i Russland: – Afrika er et offer for krigen i Ukraina

En mann bærer sekker med med i Somalias hovedstad. Nå mener den Afrikanske Union at Afrika svekkes av Russlands krigføring. Store mengder korn er lagret i den ukrainske havnebyen Odesa, men på grunn av en russisk blokade i Svartehavet, er det umulig for Ukraina å eksportere kornet. (Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh.)
En mann bærer sekker med med i Somalias hovedstad. Nå mener den Afrikanske Union at Afrika svekkes av Russlands krigføring. Store mengder korn er lagret i den ukrainske havnebyen Odesa, men på grunn av en russisk blokade i Svartehavet, er det umulig for Ukraina å eksportere kornet. (Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh.)
Sjefen for Den afrikanske union (AU) ber Vladimir Putin ta hensyn til at Afrika er blitt et offer for krigen i Ukraina.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Sjefen for Den afrikanske union (AU) ber Vladimir Putin ta hensyn til at Afrika er blitt et offer for krigen i Ukraina.

AU-sjef Macky Sall, som også er Senegals president, besøkte fredag Sotsji der han møtte Putin i hans residens ved Svartehavet.

Her oppfordret han Putin til å bli bevisst at selv om afrikanske land befinner seg lang fra stedet der krigen utspiller seg, så er de blitt ofre for den.

Sall sa også at det er viktig å jobbe sammen slik at alt som handler om mat, korn og gjødsel holdes utenom de vestlige sanksjonene som er iverksatt i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina. Han la til at afrikanske land har mistet tilgangen til korn og spesielt kunstgjødsel fra Russland som følge av vestlige sanksjoner.

– På parti med Afrika

Putin nevnte på sin side ikke kornforsyningene, men sa at Russland «alltid er på Afrikas parti», at Russland ønsker et tettere samarbeid og at dette allerede har gitt gode resultater.,

Annonse

Store mengder korn er lagret i den ukrainske havnebyen Odesa, men på grunn av en russisk blokade i Svartehavet, er det umulig for Ukraina å eksportere kornet.

Dette er i ferd med å føre til en storstilt matkrise i en rekke fattige land som allerede er hardt rammet av tørke og sult.

Skylder på Vesten

Russland har svart med å skylde på de vestlige sanksjonene og krevd at sanksjonene heves før korneksporten kan tas opp igjen. Russland og Ukraina er blant verdens fremste eksportører av hvete og andre kornslag.

Verken russisk hvete eller kunstgjødsel er omfattet av de vestlige sanksjonene, men etter at Vesten innførte sanksjonene mot Russland, har russiske myndigheter lagt begrensninger på eksporten av disse produktene.

Tidligere fredag sa en talsmann at Putin vil forklare Sall den virkelige bakgrunnen for hvorfor store mengder korn ikke kommer seg videre fra ukrainske havner.

– Ingen blokkerer disse havnene, i hvert fall ikke fra russisk side, sa Dmitrij Peskov.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar