Hadde antikviteter i kofferten

Britisk pensjonist dømt for antikvitetssmugling i Irak

De to pensjonistene iført gule irakiske fangedrakter. (Foto: AP Photo/Hadi Mizban, File.)
De to pensjonistene iført gule irakiske fangedrakter. (Foto: AP Photo/Hadi Mizban, File.)
En irakisk domstol har dømt en 66 år gammel brite til 15 års fengsel for forsøk på å smugle verdifulle antikviteter fra landet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En irakisk domstol har dømt en 66 år gammel brite til 15 års fengsel for forsøk på å smugle verdifulle antikviteter fra landet.

James Fitton skal ha plukket opp antikvitetene under en ferietur til Irak, og han ble pågrepet på flyplassen i Bagdad sammen med den 60 år gamle tyskeren Volker Waldmann.

I Fittons koffert fant tollerne et dusin steintøy- og keramikkbiter, mens det ble funnet to slike biter i Waldmanns koffert.

Briten hevdet til sitt forsvar at han ikke visste at det var forbudt å ta bitene ut av Irak, men dommeren mente at 66-åringen var kjent med dette, og med vitende og vilje hadde fjernet dem fra et arkeologisk funnsted.

Smugling av antikviteter kan straffes med døden i Irak, men dommen lød på 15 års fengsel. Waldmann nektet kjennskap til de to bitene som ble funnet i hans koffert, og ble frifunnet.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar