Nedgangen startet før korona

Færre nordmenn studerer i utlandet

Student på lesesal. Universitetsbiblioteket på Blindern i Oslo. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Student på lesesal. Universitetsbiblioteket på Blindern i Oslo. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Antallet norske studenter i utlandet synker. Nedgangen startet før koronapandemien, og har fortsatt de to siste årene, ifølge Lånekassen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Antallet norske studenter i utlandet synker. Nedgangen startet før koronapandemien, og har fortsatt de to siste årene, ifølge Lånekassen.

19.300 nordmenn får støtte fra Lånekassen til å studere i utlandet dette studieåret. Det er det laveste tallet siden 2008–2009, sett bort fra koronaåret 2020–2021.

– Korona er en åpenbar grunn, men nedgangen startet før det, sier administrerende direktør Morten Rosenkvist i Lånekassen.

Svak norsk krone, usikkerhet knyttet til Brexit, samt urolige tider i verden kan også ha virket inn, tror han.

14.000 av dem tar hele graden sin i utlandet, mens 5.300 tar ett eller to semestre utenlands. For to år siden, før koronapandemien brøt ut, var det 15.400 norske gradsstudenter og 8.300 norske utvekslingsstudenter i utlandet.

Annonse

Storbritannia er fortsatt norske studenters favorittland, men det har vært en klar nedgang. I år studerer 3.800 nordmenn i Storbritannia, mot 5.500 i 2013–2014. Også Danmark og USA opplever nedgang. Det samme gjør Australia, men det henger sammen med strenge innreiserestriksjoner på grunn av koronapandemien.

Fra neste høst er det innført et ekstra stipend til å dra på utveksling til Brasil, India, Kina, Sør-Afrika, Japan eller Sør-Korea. Norge samarbeider med disse landene om forskning og utdanning.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar