Medietilsynet mister oppgave

Filmdistributørene får sette aldersgrense selv

Ringen Kino. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.)
Ringen Kino. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.)
Kinofilm-distributørene får ansvaret for å sette aldersgrense på kinofilmer selv, har Stortinget vedtatt. Til nå har dette vært Medietilsynet sin oppgave.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kinofilm-distributørene får ansvaret for å sette aldersgrense på kinofilmer selv, har Stortinget vedtatt. Til nå har dette vært Medietilsynet sin oppgave.

Endringen i bildeprogramloven betyr at den statlige forhåndskontrollen av kinofilm avvikles. Dermed blir det lik ordning for kinofilmer som det allerede er på TV-program, der for eksempel NRK og TV 2 selv setter aldersgrenser på det som vises.

– Vi har tatt initiativ til denne endringen, og mener dette er en nødvendig modernisering av regelverket, sier direktør i Medietilsynet Mari Velsand i en pressemelding.

For å sikre lik praksis er det fremdeles Medietilsynet som skal utarbeide retningslinjer og kontrollere at aldersgrensene blir satt i tråd med regelverket. Tilsynet kan også overprøve distributøren sin aldersgrense, dersom de for eksempel får inn tips fra publikum om at en film har fått for lav aldersgrense.

I løpet av høsten skal Medietilsynet oppdatere sine retningslinjer og gjennomføre opplæring av distributørene.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar