Vebjørn (27) skulle bare handle på butikken

– Fuck off, dra til helvete, din jævla rasist!

Vebjørn Pedersen (27) har høstet mye oppmerksomhet for sitt engasjement i rasismedebatten på Khio. Siden har han flere ganger blitt oppsøkt av en fremmed, aggressiv mann, som kaller ham rasist: – Det er akkurat denne type ting som gjør at folk vegrer seg for å si det de faktisk mener, sier Pedersen. Se videoen i saken.
Vebjørn Pedersen (27) har høstet mye oppmerksomhet for sitt engasjement i rasismedebatten på Khio. Siden har han flere ganger blitt oppsøkt av en fremmed, aggressiv mann, som kaller ham rasist: – Det er akkurat denne type ting som gjør at folk vegrer seg for å si det de faktisk mener, sier Pedersen. Se videoen i saken.
Kunststudenten Vebjørn Pedersen var blant de fem dissidentene som motstilte seg «avkolonisering» av Kunsthøgskolen i Oslo. Siden har en fremmed mann oppsøkt ham og oppført seg truende overfor Pedersen flere ganger: – Ubehagelig. Se videoen i saken.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kunststudent Vebjørn Pedersen blir konfrontert av aggressiv fremmed.

Sommeren 2020 eksploderte Kunsthøgskolen i Oslo (Khio) i en rasismedebatt.

Stipendiater krevde et angivelig «rasistisk kunstverk» fjernet. Etter at 137 kunststudenter signerte et opprop som krevde av rektor Måns Wrange å ta «den strukturelle rasismen» på Kunsthøgskolen i Oslo til livs.

En liten gruppe dissidenter protesterte. I en kommentar i Morgenbladet skriver de fem studentene at identitetspolitikk ble prioritert over undervisning. I tiden etterpå oppgir de fem å ha blitt «brunbeiset» av et aktivistisk kunstmiljø.

Vebjørn Pedersen er én av de fem. Etter snart to år har ikke «brunbeisingen» ikke gitt seg. Nå har han for andre gang møtt den fremmede mannen, som kaller ham rasist. Pedersen beskriver ham som aggressiv.

Annonse

Les også: Doktorgradsstipendiat ved Khio vil ha «rasistisk» kunstverk fjernet fra skolen

– Ubehagelig

– Det er klart det var litt stressende og ubehagelig. Sånne situasjoner kan være uforutsigbare, sier Vebjørn Pedersen til Subjekt, og fortsetter:

– Samtidig finner jeg det komisk at noen i det hele tatt gidder å holde på sånn. Han dummer seg bare ut.

Han mener det er greit å være uenig, men at å trakassere noen i offentligheten ikke er greit. Pedersen frykter for at folk lenger ikke tør å si hva de mener, som følge av truende oppførsel.

– Rasismeanklagen preller på en måte bare av meg, fordi jeg vet jo selv at det er en tom anklage. Men det er prinsippet som gjelder. Sånn skal man ikke holde på, og det er akkurat denne type ting som gjør at folk vegrer seg for å si det de faktisk mener.

Pedersen kjenner ikke mannens identitet. Subjekt har ikke lykkes i å komme i kontakt med mannen.

Pedersen skal politianmelde hendelsen.

– Hold kjeften din

I videoen Subjekt har fått tilgang til har konfrontasjonen allerede begynt:

– Jeg tenkte å filme deg, sier Pedersen.

– Film i vei, ass, sier den fremmede.

De to står inne i en jernvarebutikk. Den fremmede står tett inntil Pedersen, gestikulerer og peker.

– Hva er det jeg har gjort, spør Pedersen

– Hold kjeften din, jævla rasist, sier den fremmede.

Pedersen begynner å rygge unna. Mannen følger etter, tilsynelatende tett på.

Etter gjentatt spørsmål om hva han har gjort svarer mannen:

– Du vet selv hva du har gjort. Du vet selv hva du driver med og hva du mener og hva du står for.

Les også: Her er brevet stipendiatene sendte til Khio-ledelsen om «rasistisk» kunstverk

– Dra til helvete

– Du klarer ikke engang fortelle meg hva jeg har gjort, sier Pedersen

– Jeg trenger ikke det, jeg skylder ikke deg en dritt.

– Nei, okay.

– Trenger ikke forklare en dritt til deg.

– Det er greit.

– Fuck off. Dra til helvete.

Les også: Kunststudenter går hardt ut mot Khio-ledelsen i nytt brev: – Det hvite blikket får definere hva som er relevant

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar