Ble truet for Muhammed-karikatur

Svensk politi konkluderer med at Lars Vilks’ død var en ulykke

Bilde fra ulykken ved Markaryd i Sverige. (Foto: Johan Nilsson/TT News Agency via AP.)
Bilde fra ulykken ved Markaryd i Sverige. (Foto: Johan Nilsson/TT News Agency via AP.)
Kollisjonen som kostet den omstridte svenske kunstneren Lars Vilks og to politifolk livet, var en ulykke, konkluderer svensk politi.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kollisjonen som kostet den omstridte svenske kunstneren Lars Vilks og to politifolk livet, var en ulykke, konkluderer svensk politi.

Vilks, som levde med politibeskyttelse etter at han laget en Muhammed-karikatur i 2007, omkom da bilen han og to livvakter satt i, kolliderte med et vogntog utenfor Markaryd i Småland i oktober i fjor.

Ettersom Vilks levde med drapstrusler og hadde politibeskyttelse, ble det innledet full etterforskning, men den blir nå henlagt. Politiet konkluderer med at det var en ulykke.

– Det som skjedde på motorveien, var en tragisk ulykke. Vi har gjort omfattende analyser med teknisk utredning på stedet og vitneavhør, heter det i politiets oppsummering.

Det ble ikke funnet tekniske feil ved den 4,5 tonn tunge pansrede Range Roveren Vilks og livvaktene satt i, og det har heller ikke kommet fram opplysninger om at noen andre var involvert i ulykken.

Annonse

– Mest trolig eksploderte et dekk på politibilen og føreren mistet deretter kontrollen over kjøretøyet, som havnet i motgående kjørefelt og frontkolliderte med lastebilen, sier sjefanklager Per Nichols ved det svenske politiets særskilte etterforskningsorgan.

Vilks og de to livvaktene omkom i ulykken, mens den 47 år gamle lastebilsjåføren ble alvorlig skadd.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar