Mannen bak Harry Potter og Jurassic Park

John Williams gir seg som filmkomponist

Oscar-vinneren John Williams (90) legger opp som filmkomponist etter det som må sies å være lang og tro tjeneste. (Foto: Carlo Allegri.)
Oscar-vinneren John Williams (90) legger opp som filmkomponist etter det som må sies å være lang og tro tjeneste. (Foto: Carlo Allegri.)
Han er kjent for musikken til Star Wars, Indiana Jones og hundrevis av andre filmer. Men etter seks tiår er det slutt.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er John Williams lager sin siste filmmusikk.

Han har komponert ledemotivet i Star Wars og Indiana Jones – og mange andre kinofilmer som er sett av millioner av mennesker, verden over.

Men nå legger 90-årige John Williams ned filmmusikk-virksomheten etter et langt yrkesliv. Den legendariske komponisten – som har tonesatt filmer i mer enn seks tiår – har bestemt seg for å sette punktum.

– For tiden jobber jeg med «Indiana Jones 5», som jeg mener Harrison Ford – som er ganske mye yngre enn jeg – har sagt skal bli hans siste film, sier Williams. Han legger til:

– Jeg tenkte: Dersom Harrison kan gjøre det, så kan kanskje jeg også gjøre det.

Annonse

Williams forklarer at det å lage filmmusikk er en såpass tidkrevende prosess at det nå er andre ting han heller vil bruke tiden sin på, blant annet vil han fortsette å komponere konsertmusikk. For tiden er han i gang med å lage en pianokonsert til Emanuel Axe.

I vår slapp Williams og cellisten Yo-Yo Ma albumet «A Gathering of Friends», innspilt med symfoniorkesteret New York Philharmonic, Pablo Sáinz-Villegas og Jessica Zhou.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar