Får plass i Oscar-akademiet

Renate Reinsve får stemme på fremtidens Oscar-vinnere

Skuespiller Renate Reinsve er invitert inn i Oscar-akademiet. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Skuespiller Renate Reinsve er invitert inn i Oscar-akademiet. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Renate Reinsve og flere norske og samisk filmfolk er invitert inn som medlemmer av Oscar-akademiet. Dermed kan de stemme på hvem som skal få Oscar-priser.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Renate Reinsve og flere norske filmfolk får plass i Oscar-akademiet.

Renate Reinsve og flere norske filmfolk får plass i Oscar-akademiet. Oscar-prisene er regnet som en av de mest prestisjetunge filmprisene. Medlemmene av akademiet velger vinnerne av prisene.

Akademiet utvides nå med 397 nye medlemmer som «har utmerket seg med deres bidrag til filmen». Artisten Billie Eilish er blant dem, noe også blant annet skuespiller Renate Reinsve er. Reinsve fikk internasjonal oppmerksomhet for sin rolle i Oscar-nominerte «Verdens verste menneske»

– Jeg er så stolt over å bli invitert inn i filmakademiet, skriver Reinsve på Instagram.

Også den samiske filmdirektøren Anna Lajla Utsi, castingdirektøren Yngvill Kolset Haga og filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen er invitert inn, skriver Oscar-akademiet i en pressemelding.

Annonse

Reinsve ble et stort navn i USA da «Verdens verste menneske» ble satt opp på en lang rekke kinoer i forkant av Oscar-utdelingen. Filmen ble nominert i kategorien beste internasjonale film, men kom til kort på prisutdelingen i mars.

Spiller i storfilm

Siden den gang har Reinsve vært mye i USA, der hun skal lage filmen «The Governesses», som er regissert av Joe Talbot. Reinsve spiller mot blant annet Lily-Rose Depp og Hoyeon Jung, kjent fra «Squid Game».

–Jeg er veldig glad og veldig stolt. Dette er et fantastisk manus og et prosjekt jeg gleder meg utrolig mye til. Fantastisk å få jobbe med Joe Talbot, Lily-Rose Depp, Hoyeon og A24, sa Reinsve til VG i april om prosjektet.

– Samisk film i vinden

Utsi er direktør for International Sami Film Institute, som gir støtte til samiske filmskapere. Hennes første jobb i filmbransjen var som koordinator for filmen «Bázo» i 2003. Hun sa i et intervju med Screendaily i fjor at filminteressen ble vekket da «Veiviseren» kom på kino i 1987.

– Det var første gangen vi så vårt folk og hørte vårt språk på kinolerretet. Etter hundre år i stillhet var dette så kraftig og symbolsk, sa Utsi.

Den samiske regissøren Amanda Kernell fra Sverige er også invitert inn i akademiet.

– Samisk film er i vinden, sier Utsi til NTB.

– Det er utrolig overraskende å bli invitert til Oscar-akademiet, men spennende og en stor ære. Denne invitasjonen deler jeg med alle våre fantastiske samiske filmskapere som jeg håper en dag å møte på den røde løperen under Oscar utdelingen, sier hun.

Oscar-vinnende fotograf

Kolset Haga var castingdirektør på «Verdens verste menneske» og har også vært involvert i filmer som «Thelma», «Nordsjøen» og «Kommandør Treholt og Ninjatroppen».

Brandt Grøvlen har på sin side blant annet jobbet med den Oscar-vinnende danske filmen «Et glas til». Han var hovedfotograf på filmen, som vant i kategorien beste internasjonale film.

– Jeg tenker aldri på priser, billettsalg eller målt suksess når jeg jobber med en film. Da er fokus kun på å jobbe for at filmen blir så bra som mulig. Det er umulig å spå om det man gjør er noe som folk kommer til å like eller ikke, man kan kun følge sin egen og regissørens smak, sa filmfotografen til NTB før Oscar-utdelingen i 2021.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar