Vil stanse salg i okkuperte områder

Ben and Jerry’s saksøker egen eier

Iskremprodusenten Ben and Jerry's saksøker sitt eget moderselskap i et forsøk på å stoppe salget av iskrem på den okkuperte Vestbredden. (Foto: Emmanuel Dunand/Agence France-Presse/Getty.)
Iskremprodusenten Ben and Jerry's saksøker sitt eget moderselskap i et forsøk på å stoppe salget av iskrem på den okkuperte Vestbredden. (Foto: Emmanuel Dunand/Agence France-Presse/Getty.)
Iskremprodusenten Ben and Jerry's saksøker sitt eget moderselskap Unilever i et forsøk på å stanse iskremsalget på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Iskremprodusenten Ben and Jerry's saksøker sitt eget moderselskap Unilever i et forsøk på å stanse iskremsalget på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Det var i juli i fjor det ble kjent at Ben and Jerry’s stanser salget av iskrem i de okkuperte områdene på Vestbredden fordi det strider mot selskapets verdier.

Ben and Jerry’s så dagens lys i Vermont i 1978 ble kjøpt opp av det britiske storkonsernet Unilever i 2000.

I juni ble det klart at Unilever hadde solgt Ben and Jerry’s virksomhet i Israel til distributøren i landet, American Quality Group (AQP). AQP kan dermed fortsette å selge Ben and Jerry’s-is i Israel, men under et annet navn.

Dette liker ikke Ben and Jerry’s, som på tirsdag anla søksmål mot moderselskapet ved en domstol i New York, skriver CNN. De ber om at Unilever stanser salget til distributøren i Israel, for «å beskytte merkevaren og integriteten som Ben and Jerry’s har brukt tiår på å bygge opp».

Annonse

Ben and Jerry’s kunngjøring i fjor om at de ville stanse salget i okkuperte områder er blant den mest høyprofilerte kritikken av Israels bosetningspolitikk fra et stort selskap noensinne, skrev nyhetsbyrået AP i 2021.

Ben and Jerry’s, som har hovedkontor i USA, har solgt is i Israel siden 1987.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar