«Succession» med flest Emmy-nominasjoner – men «Squid Game» blir historisk

J. Smith Cameron og Sarah Snook I en scene fra "Succession." (Foto: HBO via AP.)
J. Smith Cameron og Sarah Snook I en scene fra "Succession." (Foto: HBO via AP.)
HBOs «Succession» kan bli årets store Emmy-vinner med 25 nominasjoner. Netflix-serien «Squid Game» er nominert i 14 kategorier, deriblant beste dramaserie.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er HBOs «Succession» kan bli årets store Emmy-vinner med 25 nominasjoner. Netflix-serien «Squid Game» er nominert i 14 kategorier, deriblant beste dramaserie.

Sørkoreanske «Squid Game», som har satt seerrekorder over hele verden, er den første ikke-engelskspråklige serien som nomineres i kategorien for beste dramaserie. Også «Succession» er nominert til det som er Emmys gjeveste pris.

De må kjempe mot «Better Call Saul», «Euphoria», «Ozark», «Severance», «Stranger Things» og «Yellowjackets».

«Succession», et satirisk drama om en rik og hensynsløs familie på toppen av et medieimperium, vant både prisen for beste drama og åtte andre priser sist gang serien var med i Emmy-kampen – i 2020.

«Squid Game» følger en gruppe fattige som kjemper om penger i dødelige varianter av barneleker. Den voldelige satiren kan også vinne flere skuespillerpriser, blant annet er Lee Jung-jae nominert i kategorien beste hovedrolle.

Annonse

Mange nominasjoner

Blant komedier og miniserier var det «Ted Lasso» og «The White Lotus» som stakk av med flest nominasjoner – 20 hver. «Ted Lasso» kan dermed vinne den gjeveste komiprisen for andre gang på rad.

To andre komedier, HBOs «Hacks» og Hulus «Only Murders in the Building» fikk 17 nominasjoner hver.

Tenåringsdramaet «Euphoria» kan også vinne flere priser. Hovedrolleinnehaver Zendaya ble kronet til beste kvinnelige hovedrolle i 2020 og er nominert i samme kategori i år.

Emmy-prisene deles ut i høst av det amerikanske Television Academy og er TV-bransjens svar på Oscar-prisene, som kun gjelder film.

Høy produksjon

TV-akademiets president Frank Scherma fortalte at et rekordhøyt antall TV-produksjoner har blitt sendt inn i år. Produksjonen er ifølge ham på et historisk høyt nivå etter en kraftig nedtur under pandemien.

Årets Emmy-utdeling går av stabelen 12. september og sendes direkte på NBC. Hvem som skal lede showet, er ennå ikke offentliggjort.

I sin tid var Emmy-prisene dominert av de store TV-kanalene, men strømmetjenestenes fremvekst har endret maktbalansen. De siste årene har det vært en tvekamp mellom strømmegigantene Netflix og HBO.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar