Documenta-direktøren får sparken

Må gå etter beskyldninger om antisemittisk kunstverk

Documenta-direktør Sabine Schormann (t.h) på åpningen av 2022-utstillingen 18. juni i år. Her sammen med den tyske presidenten, Frank-Walter Steinmeier. Nå er hun bedt om å fratre sin stilling på grunn av antisemittisk innhold på Documenta. (Foto: Uwe Zucchi/DPA via AP/NTB.)
Documenta-direktør Sabine Schormann (t.h) på åpningen av 2022-utstillingen 18. juni i år. Her sammen med den tyske presidenten, Frank-Walter Steinmeier. Nå er hun bedt om å fratre sin stilling på grunn av antisemittisk innhold på Documenta. (Foto: Uwe Zucchi/DPA via AP/NTB.)
Sabine Schormann er direktør for en av verdens største kunstbegivenheter, nemlig Documenta i Tyskland. Nå er hun blitt bedt om å fratre stillingen sin, etter at et verk i kunstutstillingen ble beskyldt for å være antisemittisk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Documenta-direktøren får sparken etter beskyldninger om å ha stilt ut et antisemittisk kunstverk.

Documenta er en av verdens største kunstutstillinger og arrangeres i Kassel i Tyskland hvert femte år.

Lørdag uttrykte kunstutstillingens styre «dyp forferdelse» over det de mente var klart antisemittisk innhold i utstillingen som åpnet i juni.

Det skriver The Guardian.

Et veggmaleri av den indonesiske kunstgruppen Taring Padi viste en gris som bærer en hjelm hvor det står «Mossad».

Annonse

Det samme verket viser en mann med sidekrøller ofte assosiert med ortodokse jøder, hoggtenner og blodskutte øyne, og som var iført en svart hatt med Schutzstaffel-insigniene. Insigniene ble brukt til å vise gradene i Schutzstaffel, som var en paramilitær fløy av det tyske nazistiske partiet NSDAP.

Et veggmaleri av den indonesiske kunstgruppen Taring Padi viste en gris som bærer en hjelm hvor det står «Mossad».
Det samme verket viser en mann med sidekrøller ofte assosiert med ortodokse jøder, hoggtenner og blodskutte øyne, og som var iført en svart hatt med Schutzstaffel-insigniene.

Krever etterforskning

Både den tyske regjeringen og jødiske grupper mener at kunstgruppen gikk for langt.

Kulturminister Claudia Roth krever en etterforskning av hvordan kunstverket ble en del av utstillingen i første omgang.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar