Må sone i beryktet fengsel

Domstol: Iransk filmregissør må sone seks år i fengsel

Jafar Panahi. (Foto: AP Photo, File.)
Jafar Panahi. (Foto: AP Photo, File.)
Den prisbelønte iranske filmskaperen Jafar Panahi må sone seks år i fengsel som følge av en dom i 2010, opplyser en domstol i Teheran
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den prisbelønte iranske filmskaperen Jafar Panahi må sone seks år i fengsel som følge av en dom i 2010, opplyser en domstol i Teheran

Panahi ble pågrepet i forrige uke. Han har siden 2010 hatt forbud mot å lage film, men har likevel fortsatt arbeidet. Flere av filmene hans er smuglet ut av Iran og vist verden rundt. I 2015 vant filmen hans «Taxi Teheran» Gullbjørnen for beste film på filmfestivalen i Berlin.

Tirsdag opplyste en talsmann for Irans rettsvesen at Panahi skal sone de seks neste årene i det beryktede Evin-fengselet. Dommen falt allerede i 2010 da han ble kjent skyldig i å ha laget propaganda mot iranske myndigheter. Dommen vakte sterke internasjonale reaksjoner, ikke minst i filmbransjen.

Panahi vant også prisen for beste manus på filmfestivalen i Cannes i 2018 med filmen «3 kvinner», og han vant dessuten flere internasjonale priser for filmene han laget før han ble ilagt yrkesforbud.

I fjor debuterte sønnen hans, Panahi Panahi, med dramakomedien «Veien ut», som handler om en iransk familie som kjører til den tyrkiske grensen for å smugle sin voksne sønn ut av landet. Jafar Panahi var blant filmens produsenter.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar