– Pompeo trolig i avhør

6. januar-komiteen avhører Trumps regjeringsmedlemmer

Bennie Thompson, D-Miss, og Liz Cheney. (Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File.)
Bennie Thompson, D-Miss, og Liz Cheney. (Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File.)
Komiteen som gransker stormingen av Kongressen, har avhørt tidligere finansminister Steven Mnuchin og skal avhøre flere eks-regjeringsmedlemmer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Komiteen som gransker stormingen av Kongressen, har avhørt tidligere finansminister Steven Mnuchin og skal avhøre flere eks-regjeringsmedlemmer.

Komiteen avhørte torsdag Mick Mulvaney, som var stabssjefen til tidligere president Donald Trump inntil 2020, og er i forhandlinger for å få til avhør av andre av Trumps regjeringsmedlemmer, ifølge tre personer med kjennskap til komiteens arbeid.

Komiteen er for tiden opptatt av dagene etter stormingen av Kongressen 6. januar, da det var samtaler blant noen regjeringsmedlemmer om å forsøke å avsette Trump.

Mnuchin ble spurt om samtalene om å forsøke å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget for å avsette Trump etter kongresstormingen. Trolig møter tidligere utenriksminister Mike Pompeo til avhør i dagene som kommer.

Komiteen har allerede snakket med tidligere fungerende justisminister Jeffrey Rosen, tidligere arbeidsminister Eugene Scalia og tidligere forsvarsminister Christopher Miller om hva Trump gjorde i dagene før og etter 6. januar.

Annonse

Det foregår også samtaler med John Ratcliffe, tidligere sjef for den nasjonale etterretningen, og de forsøker å få til avhør av andre etterretningstopper som var i kontakt med Trump i det aktuelle tidsrommet.

– Ingen tegn til manipulering

Ratcliffe leverte en hemmeligstemplet brifing om valgsikkerhet i desember 2020 til Jeffrey Clark, en embetsmann i justisdepartementet som var ivrig talsmann for Trumps påstander om valgfusk.

En av de tre som kjenner til arbeidet, sier at brifingen var en oppsummering av en rapport som viste «at det ikke var noen tegn til at utenlandske aktører forsøkte å endre tekniske aspekter i 2020-valget, inkludert velgerregistrering, avlevering av stemmesedler, opptelling eller kunngjøring av resultater».

Trump og hans støttespillere som støtter den falske påstanden om at Trump ble fratatt valgseieren, har sagt at Venezuela på en eller annen måte forsøkte å endre resultatet ved å manipulere stemmemaskinene.

Flere tråder

Søkelyset på regjeringsmedlemmene er en av flere tråder som komiteen følger etter å ha lagt fram mye bevismateriale i åtte høringer i sommer.

Selv om granskingen har pågått i et år, og det er gjort over 1.000 avhør, sier komitémedlemmene at det er mye mer de ønsker å finne ut. Det blir derfor trolig flere høringer til høsten.

Granskerne har blant annet bedt om å få snakke med tidligere minister for innenlandsk sikkerhet, Chad Wolf, som sa opp i dagene etter opptøyene 6. januar, og de kan spørre flere.

25. grunnlovstillegg

Betsy DeVos, som var Trumps utdanningsminister, har tidligere sagt til USA Today at hun tok opp med visepresident Mike Pence muligheten for at regjeringen tok i bruk det 25. grunnlovstillegget.

Det tillegget kan brukes til å avsette presidenten dersom visepresidenten og et flertall av kabinettets medlemmer mener at han ikke lenger er i stand til å oppfylle sine plikter.

DeVos sa opp dagen etter kongresstormingen og la da skylden på Trump for å ha oppildnet mobben.

– Det er ikke til å komme fra at din retorikk påvirket situasjonen, og det er det avgjørende poenget for meg, skrev hun i sitt avskjedsbrev.

Under folkemøtet utenfor Det hvite hus om morgenen 6. januar oppfordret Trump sine tilhengere til å «slåss som faen» og marsjere til kongressen mens kongressmedlemmene var i ferd med å godkjenne valget av Joe Biden til ny president.

Demonstrantene gjentok Trumps falske påstander mens de trengte seg inn i bygningen og brukte vold mot politiet som prøvde å hindre dem.

Mange sa opp

Også Elaine Chao sa opp som samferdselsminister dagen etter stormingen. Hun er gift med republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, og hun sa at angrepet hadde «foruroliget meg på en måte jeg rett og slett ikke kan sette til side».

Mulvaney, som ble Nord-Irlandsutsending etter at han gikk av som stabssjef, trakk seg også umiddelbart etter stormingen.

Ifølge ABC-journalisten Jonathan Karl snakket Pompeo, som nå er blant dem som vurderer å stille som presidentkandidat i 2024, og Mnuchin sammen om muligheten for å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar