Spiller klokken 6 hver morgen

Dronningens sekkepiper vekker irritasjon

Å ha en dronning som nabo er ikke bare stas. Det synes i hvert fall ikke innbyggere i småbyen Ballater, som ligger inntil dronning Elizabeths slott Balmoral i Skottland. Nå må residensen gjøre endringer i sekkepipepraksis. (Foto: Arkivfoto.)
Å ha en dronning som nabo er ikke bare stas. Det synes i hvert fall ikke innbyggere i småbyen Ballater, som ligger inntil dronning Elizabeths slott Balmoral i Skottland. Nå må residensen gjøre endringer i sekkepipepraksis. (Foto: Arkivfoto.)
Sekkepiper og Skottland hører sammen. Men ikke alle skotter liker å bli vekket av sekkepipemusikk hver morgen. Nå har dronningen måttet endre sine tradisjoner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Sekkepiper og Skottland hører sammen. Men ikke alle skotter liker å bli vekket av sekkepipemusikk hver morgen. Nå har dronningen måttet endre sine tradisjoner.

Å ha en dronning som nabo er ikke bare stas. Det synes i hvert fall ikke innbyggere i småbyen Ballater, som ligger inntil dronning Elizabeths slott Balmoral i Skottland, skriver The Times.

Innbyggerne vekkes nemlig hver morgen klokka 6 av sekkepipemusikk når dronningen oppholder seg på slottet. Nå er innbyggerne lei og har fått gjennom en endring. Sekkepipemusikken utsettes med en time til klokka 7, og helgene blir musikkfrie.

Fram til nå har det blitt blåst i sekkepipene på Balmoral tre ganger daglig, klokka 6, klokka 12.20 og klokka 18.

– Et antall klager har kommet til staben min, så jeg har derfor besluttet å bryte med militær tradisjon. Men jeg ber folk om ikke å skjelle ut mine soldater, sier en talsmann for soldatene som vokter slottet.

Annonse

Balmoral har så langt i sommer vært åpen for publikum, men stenger nå når dronningen og flere andre i kongefamilien skal besøke slottet i det skotske høylandet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar