– Tilstedeværelse er umulig

Russland ber norsk diplomat forlate landet etter «russofobiske» fornærmelser – UD beklager

Videoopptaket som skal vise den norske diplomaten skjelle ut hotellpersonalet, har gått viralt etter hendelsen. (Foto: Skjermdump/mash.)
Videoopptaket som skal vise den norske diplomaten skjelle ut hotellpersonalet, har gått viralt etter hendelsen. (Foto: Skjermdump/mash.)
Russlands utenriksdepartement sier at en norsk diplomat bør forlate Russland etter det de beskriver som «russofobiske fornærmelser». Norsk UD beklager diplomatens ordbruk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Russlands utenriksdepartement sier at en norsk diplomat bør forlate Russland etter det de beskriver som «russofobiske fornærmelser». Norsk UD beklager diplomatens ordbruk.

– Etter det som har skjedd, så er den norske diplomatens tilstedeværelse i Russland umulig slik vi ser det, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet torsdag.

Det norske utenriksdepartementet opplyser til NTB at de er kjent med uttalelsen til Russland.

– Vår ambassadør i Moskva ble i dag ble innkalt til et møte i russisk UD. Han ble da informert om at vår medarbeiders visum er trukket tilbake. Vi offentliggjorde allerede 8. juni at vi ville stenge generalkonsulatet i Murmansk midlertidig, og vi har ingen norske diplomater i Murmansk nå, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg.

Den norske diplomaten var på flyttefot fra Russland da hun skjelte ut russerne på hotellet i Murmansk, skrev NRK søndag.

Annonse

UD beklaget

I møtet gjentok den norske ambassadøren UDs beklagelse, og at medarbeiderens ordbruk ikke reflekterer norsk politikk og norsk holdninger overfor Russland og russere, sier Solberg til NTB.

Saken fikk mye oppmerksomhet i helgen da en video der den norske diplomaten klager på renholdet i et russisk hotell og sier hun hater russere, ble offentlig.

Diplomaten sa hun hatet russere

I videoen, som ble publisert av russiske medier lørdag, kommer den norske diplomaten med flere ytringer til de ansatte på hotellet, samt russere generelt.

– Jeg hater russere. Bare gi meg et rom. Jeg er vant til rene rom, Jeg er fra Skandinavia, sa diplomaten blant annet i opptaket, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Utenriksdepartementet i Oslo tok sterkt avstand fra innholdet i ytringene og beklaget sterkt hendelsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar