Også julemarkedene må spare

Wien slukker julelysene for å spare strøm

Wiens julemarkeder er kjent for sin storslåtte belysning. Nå må innbyggere og turister belage seg på en nedtonet julehøytid. (Foto: Presse.)
Wiens julemarkeder er kjent for sin storslåtte belysning. Nå må innbyggere og turister belage seg på en nedtonet julehøytid. (Foto: Presse.)
Det blir ingen julelys på ringveien i Wien i år, og byens julemarkeder blir mørkere enn vanlig. Dyr strøm gjør at byen innfører sparetiltak.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det blir ingen julelys på ringveien i Wien i år, og byens julemarkeder blir mørkere enn vanlig. Dyr strøm gjør at byen innfører sparetiltak.

Myndighetene i den østerrikske hovedstaden har ikke regnet ut hvor mye de sparer på mørkere og mindre festlige sentrumsgater. Tiltakene kommer fordi strømprisen har skutt i været som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

– Det blir ingen julelys på Ringveien i år, sier Wiens talsperson, Roberta Kraft.

I tillegg skal lysene på julemarkedet tennes først når det er helt mørkt, ikke i skumringen, slik de pleier.

– Det vil si at de tennes rundt en time senere hver dag, sier Kraft.

Annonse

Sist fredag opplyste landets energibyrå at strømprisindeksen har økt med 256 prosent det siste året. Det vil si at strømmen koster 3,5 ganger så mye som i august i fjor.

Jule- og nyttårsfeiringen er et viktig trekkplaster for turistnæringen, som igjen er viktig for landets økonomi. I 2019, den siste julen før pandemien, besøkte over fire millioner mennesker byens julemarkeder.

I fjor skinte julelysene i rundt 30 av Wiens handlegater i sju timer om dagen fra 12. november til begynnelsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar