Ytringsfrihetskommisjonen

Vil erstatte seg selv med ytringsfrihetsråd

Ytringsfrihetskommisjonen på Arendalsuka. (Foto: Torill Frislid Gustafson.)
Ytringsfrihetskommisjonen på Arendalsuka. (Foto: Torill Frislid Gustafson.)
Det er lite hensiktsmessig å oppnevne en ny kommisjon hvert 20. år, sier Ytringsfrihetskommisjonen. Nå vil de heller ha et selvstendig i råd, som kan holde Facebook og Twitter i ørene.
Saken er Ytringsfrihetskommisjonens legger frem sine funn.

Ytringsfrihetskommisjonens rapport overleveres til kulturministeren 15. august, etter to års arbeid.

Overleveringen finner sted på Arendalsuka.

I står det at samfunnsutviklingen går for fort til å bare opprette en ny kommisjon hver andre tiår:

– Den teknologiske og samfunnsmessige utviklingen går så fort at kommisjonsarbeid med tjue års mellomrom er en lite hensiktsmessig oppskrift for å sikre en løpende oppdatering av kunnskapsgrunnlag og en opplyst debatt om den reelle ytringsfriheten.

Annonse

De foreslår derfor å opprette et selvstendig, rådgivende stiftelse.

Sosiale medier

Ytringsfrihetskommisjonen mener sosiale medier er et spesielt område å følge med på:

– Organets oppgave bør være å samle og vurdere kunnskap, gjøre løpende vurderinger av de sosiale plattformenes effekt på samfunnet og rapportere og gi kunnskap til andre organer om dette, står det i rapporten.

Videre står det at rådet bør gjøre løpende vurderinger knyttet til ytringsfrihetens vilkår, bidra til en opplyst offentlig debatt og fremme forslag til anbefalinger til myndighetene.

De ønsker også at de store sosiale medieplattformene forplikter seg til ekstern, nasjonal innholdsvurdering.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar