– Kvalmende

Tysklands statsminister raser etter holocaust-uttalelse fra Abbas

Mahmoud Abbas, president for de palestinske selvstyreområdene, fikk spørsmål om han ville beklage den palestinske terroraksjonen under OL i München i 1972, noe han avviste å gjøre. I stedet trakk han holocaust-paralell. (Foto: Ludovic Marin/Pool via AP.)
Mahmoud Abbas, president for de palestinske selvstyreområdene, fikk spørsmål om han ville beklage den palestinske terroraksjonen under OL i München i 1972, noe han avviste å gjøre. I stedet trakk han holocaust-paralell. (Foto: Ludovic Marin/Pool via AP.)
President for de palestinske selvstyreområdene, Mahmoud Abbas får massiv kritikk etter å ha sammenlignet Israels drap på palestinere med holocaust, men hevder å ha blitt misforstått.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er President for de palestinske selvstyreområdene, Mahmoud Abbas får massiv kritikk etter å ha sammenlignet Israels drap på palestinere med holocaust, men hevder å ha blitt misforstått.

Den palestinske presidentens uttalelse falt under en pressekonferanse med Tysklands statsminister Olaf Scholz i Berlin tirsdag.

Abbas fikk spørsmål om han ville beklage den palestinske terroraksjonen under OL i München i 1972, noe han avviste å gjøre.

– Hvis du vil snakke om fortiden, så sett i gang. Jeg har 50 nedslaktinger Israel har begått, sa han og anklaget Israel for å ha begått holocaust flere ganger mot palestinerne.

– Kvalmende

Scholz konfronterte ikke Abbas direkte med uttalelsen, men har i ettertid tatt sterkt avstand fra den palestinske presidentens begrepsbruk.

Annonse

– For oss tyskere er enhver relativisering av holocaust uakseptabel og noe vi ikke kan tolerere, sier han til Bild.

– Jeg er forferdet over de opprørende uttalelsene fra Abbas, skrev han på Twitter.

EU-kommisjonens visepresident Margaritis Schinas kaller uttalelsen fra Abbas uakseptabel og mener at den kan bidra til økt antisemittisme.

Misforstått

Onsdag forsøkte Abbas å dempe kritikken og hevdet at han ble misforstått under besøket i Tyskland.

– Holocaust var den mest avskyelige forbrytelsen i moderne historie, sier han til det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Abbas understreket videre at han med uttalelsen ikke forsøkte å så tvil om omfanget av holocaust, men at han ønsket å rette søkelyset mot forbrytelser og massakrer begått av israelske styrker mot det palestinske folk siden 1947.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar