Gjentar aksjon fra 1989

Forfattere skal lese høyt fra Rushdies bøker

Høytlesingen skal foregå utenfor New Yorks hovedbibliotek, og den minner om en lignende aksjon som ble gjennomført i 1989 da en rekke forfattere leste høyt fra Rushdies roman «Sataniske vers». Her fra lanseringen i 1988. (Foto: Arkiv/AP.)
Høytlesingen skal foregå utenfor New Yorks hovedbibliotek, og den minner om en lignende aksjon som ble gjennomført i 1989 da en rekke forfattere leste høyt fra Rushdies roman «Sataniske vers». Her fra lanseringen i 1988. (Foto: Arkiv/AP.)
Flere hundre forfattere skal fredag samles i New York der de skal lese høyt fra Salman Rushdies bøker.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Flere hundre forfattere skal fredag samles i New York der de skal lese høyt fra Salman Rushdies bøker.

Happeningen, kalt «Stand with Salman» (stå sammen med Salman), er organisert av blant andre amerikanske PEN og er en solidaritetsmarkering med Rushdie, som ble knivstukket forrige uke.

Blant forfatterne som deltar, er Paul Auster, Siri Hustvedt, Amanda Formeman og Kiran Desai, skriver avisen The Guardian.

Høytlesingen skal foregå utenfor New Yorks hovedbibliotek, og den minner om en lignende aksjon som ble gjennomført i 1989 da en rekke forfattere leste høyt fra Rushdies roman «Sataniske vers». Det skjedde etter at Irans daværende åndelige leder ayatolla Khomeini hadde utstedt en fatwa med ordre om å drepe Rushdie.

75 år gamle Rushdie fikk skader i øyet, armen og leveren da han sist fredag ble angrepet idet han skulle holde et foredrag på et arrangement i delstaten New York. Han er fortsatt innlagt på sykehus.

Annonse

En 24 år gammel mann er pågrepet og siktet for drapsforsøk.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar