Originalen trakk seg ut

Starbucks-erstatter åpnet i Moskva

Vinduet prydes med logoen til en nylig åpnet «Stars coffee» i Russland. (Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov.)
Vinduet prydes med logoen til en nylig åpnet «Stars coffee» i Russland. (Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov.)
Fredag åpnet kaffebaren Stars Coffee i Moskva. Kafékjeden drives av den Putin-vennlige rapperen Timati og erstatter Starbucks, som har trukket seg ut av landet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Fredag åpnet kaffebaren Stars Coffee i Moskva. Kafékjeden drives av den Putin-vennlige rapperen Timati og erstatter Starbucks, som har trukket seg ut av landet.

Logoen er tilnærmet identisk den amerikanske kaffebargiganten, og menyen består stort sett av det samme.

Tidligere i år stengte Starbucks 130 kaffebarer i Russland for så å trekke seg helt ut av det russiske markedet. Fredag åpnet det som er den russiske erstatningen.

Også andre store, internasjonale merkevarer og bedrifter har forlatt Russland i kjølvannet av landets invasjon av Ukraina.

Fastfoodkjeden McDonalds er blant dem som er borte, men lignende restauranter har åpnet i de gamle lokalene med nytt navn og logo – selv om menyen forblir rimelig gjenkjennelig for kundene.

Annonse

Den nye kaffebarkjeden eies blant annet av den kjente russiske rapperen Timati, som i mange år har vært en kjent Putin-støttespiller.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar