Subjekt mener:

Reaksjonært og autoritært å avinvitere Abid Raja

Nå er det altså Abid Rajas tur til å sanksjoneres av rusmoralisterne, skriver Subjekt i dagens leder. (Foto: Ørn E. Borgen/NTB.)
Nå er det altså Abid Rajas tur til å sanksjoneres av rusmoralisterne, skriver Subjekt i dagens leder. (Foto: Ørn E. Borgen/NTB.)
Ruskonservative bør tåle å være i samme rom som noen de er uenige med, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Abid Raja ble avinvitert fra Pårørendekonferansen etter at noen klaget på at en politiker som støtter legalisering av cannabis, skulle delta.

Årets Pårørendekonferanse, i regi av Pårørendesenteret, skulle etter planen ledes av Venstre-politiker Abid Raja, sammen med daglig leder av Pårørendesenteret, Unn Birkeland. Dette ble imidlertid for provoserende for enkelte.

«Med bakgrunn i reaksjoner fra flere pårørende knyttet til Rajas uttalelser tidligere i sommer rundt legalisering av cannabis, vil det bli endringer i møteledelsen for konferansen», skriver senteret på sine hjemmesider.

Legalisering av cannabis, og på sikt potensielt flere rusmidler, har i lang tid vært politikken til det liberale partiet Venstre. Det har også Pårørendesenteret vært klar over. Likevel er det Rajas rusliberale ståsted som er grunnen til at Pårørendekonferansen nå snur 180 grader.

«Med Pårørendekonferansen ønsker vi å være opptatt av pårørendes situasjon, ikke ruspolitikk», uttaler de. Og samtidig beholder de ruskonservative Ingvild Kjerkol fra Arbeiderpartiet på programmet.

Annonse

Avgjørelsen om å avinvitere Raja dreier seg dermed om mer enn bare politikk. Abid Raja gjorde nemlig noe litt mer uvanlig og kontroversielt enn å ta til orde for en rasjonell ruspolitikk: han innrømmet også egen erfaring med cannabis i sine yngre dager. Han innrømmet derimot ikke et lovbrudd, da den rutinerte politikeren fortalte at han inhalerte i Nederland.

Hvis man lurer på hvorfor så få politikere tør å være åpne om egen bruk av illegale rusmidler, kan denne saken være en øyeåpner.

Les også: Raja «scenenektet» etter ruskommentar. Feil tid og sted, sier arrangøren

Skadelige konsekvenser

I 2014 trakk et av Høyres største politiske talenter seg fra alle partiverv. Erik Skutle innrømmet å ha røyket hasj, men ut ifra reaksjonene skulle man heller trodd han hadde svindlet til seg en pendlerbolig og snytt på skatten.

Nå er det altså Rajas tur til å sanksjoneres av rusmoralistene. Rajas egne partifeller er heldigvis mer forståelsesfulle, men det er likefullt et problem at politikere hindres fra å delta på konferanser i sivilisamfunnet på bakgrunn av uskyldige handlinger begått i ungdommen.

Minst én av fire nordmenn har testet cannabis. Blant disse finnes snekkere, sjåfører, direktører, kunstnere og stortingspolitikere. En av grunnene til at så mange reagerer med frykt og sinne i møte med personlige beretninger om cannabisbruk, er at de er så uvanlige fra velfungerende mennesker som Abid Raja. Nettopp på grunn av stigmaet denne saken illustrerer så klart.

De aller fleste har hørt om eller kjenner en rusavhengig som røyket hasj før det gikk over til heroin, eller en ung gutt som droppet ut av videregående for å sitte og røyke hasj og spise potetgull i kjellerstuen. Ikke minst gjelder dette pårørende. Men disse historiene er stereotypier, og er ikke representative for flertallet av cannabisbrukere.

Faktisk har den gjennomsnittlige brukeren av cannabis både sunnere vekt og høyere inntekt enn befolkningen forøvrig. Grunnen til at dette overrasker mange, er den destruktive syklusen av moralisme og stigma som hindrer vanlige mennesker å snakke åpent om sine erfaringer. Da hører man bare om de minst ressurssterke, noe som i manges øyne rettferdiggjør autoritære lover for å stoppe flere fra å ende opp slik.

Frykt og fordommer er imidlertid lite egnet for å begrunne politikk eller avgjøre hvem som skal få delta på konferanser.

Les også: Subjekt mener: Politidirektøren bør gå av. Og justiministeren beklage

Kun et tidsspørsmål

Avinvitasjonen av Abid Raja føyer seg inn i en trend der man lar samfunnets mest hysteriske, lettkrenkede og autoritære mennesker ta avgjørelser på vegne av alle andre.

«Hvordan kan en mann som tidligere i sommer snakket varmt for legalisering av cannabis lede en konferanse for pårørende», spurte blant annet en mor til en sønn med ruslidelse. Men det er ingen motsetning mellom å støtte legalisering og å ha omsorg for ungdom som sliter med rus. Både i Colorado og i Canada har ungdomsbruken gått ned etter legalisering.

Pårørende er selvsagt en mangfoldig gruppe. Mange har heldigvis protestert mot avgjørelsen. «Jeg er rystet», skriver en. «Mange pårørende skylder alle problemene på stoffene. Det er en grov overforenkling og for mange er det en livsløgn», skriver en annen.

Pårørendesenteret påstår å være en en organisasjon «for alle typer pårørende uansett livssituasjon». Dette bør også inkludere pårørende som er enige med Raja om at cannabisforbudet ikke fungerer. Ikke minst må mer konservative pårørende tåle å være i samme rom som noen de er uenige med.

Når det mektigste landet i EU, Tyskland, snart legaliserer cannabis, er det bare et tidsspørsmål før det også skjer i resten av verdensdelen.

Å scenenekte politikere for å snakke om temaet, er således både reaksjonært og autoritært.

Les også: Subjekt mener: Legalisering av cannabis er ikke nok

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar