Fjern kunstnerstøtten. For alle

«Rumpemaleren» Vegar Vinge er svært omdiskutert, og skal nå få mer statsstøtte. FPU mener markedet må avgjøre om dette er god kunst.
«Rumpemaleren» Vegar Vinge er svært omdiskutert, og skal nå få mer statsstøtte. FPU mener markedet må avgjøre om dette er god kunst.
Det er prinsipielt feil at staten skal velge hva som er god og dårlig kunst, skriver Thea Fredriksen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Lederen i Fremskrittspartiets ungdom i Oslo ønsker å fjerne all statlig støtte til kunst.

Noen får mer, noen mindre. Noen mener de som får mindre burde få mer, og andre mener de som får mer burde få mindre. Jeg mener ingen av kunstnerne burde få økonomisk støtte i det hele tatt.

En av kunstnerne som nå er svært omdiskutert i Norge, er «rumpemaleren» Vegar Vinge. Vinge og partneren har mottatt over 37 millioner kroner i statlig støtte. Nå får han enda mer.

Det er mye annet jeg heller skulle sett staten bruke penger på enn kunstnerstøtten. Studentboliger, strømstøtte eller hjelp til Ukraina er bare noe av det.

Hva som er kunst er subjektivt, hva er god og hva er dårlig kunst?

Annonse

Les også: Kunstner fortviler over Høstutstillingens juryordning. Disse seks sitter med makten

Kunst er et kall

At noen kunstnere får støtte, og andre ikke, blir feil. Skal Norges kunsthistorie skapes av kunstnere som er avhengig av å tilfredsstille Kulturrådet for å ha et levebrød? Det er isåfall direkte trist for norske kunstnernes fremtid.

Vi må heller slippe kunstnerne fri, og la dem ta den økonomiske risikoen selv. Hvis kunsten din ikke selger, så kan du enten ofre alt utifra lidenskap, eller så kan du kaste inn håndkleet.

Ingen stoppes fra å lage kunst på fritiden.

I Norge er vi svært stolte av Edvard Munch. Det sies at kunstneren brukte hver eneste krone han hadde og hvert eneste ledige minutt på å male.

Verkene hans oppnådde full anerkjennelse og verdi først lenge etter hans død. I dag er kunsten hans verdenskjent.

Les også: Lenge leve Andrew Tates rett til å ytre seg, og vår rett til å si imot

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar