Sittet over ett år i varetekt

Barnebokutgivere dømt for undergravende virksomhet i Hongkong

En etterforsker viser frem «bevismateriale» i saken mot barnebokforfatterne. (Foto: AP Photo/Vincent Yu, File.)
En etterforsker viser frem «bevismateriale» i saken mot barnebokforfatterne. (Foto: AP Photo/Vincent Yu, File.)
Fem personer er dømt for undergravende virksomhet i Hongkong for å ha gitt ut bøker som fremstiller byens demokratiforkjempere om sauer som kjemper mot ulver.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Fem personer er dømt for undergravende virksomhet i Hongkong for å ha gitt ut bøker som fremstiller byens demokratiforkjempere om sauer som kjemper mot ulver.

De fem, som alle er medlemmer av en fagforening for logopeder, ble funnet skyldig i å ha «inngått forbund for å trykke, utgi, selge, tilby, distribuere, vise fram eller reprodusere undergravende materiale».

I en av de tre bøkene som skal lære barn om Hongkongs demokratibevegelse, forsøker en gruppe ulver å ta kontroll over en landsby av sauer, men sauene kjemper tilbake og jager bort ulvene.

Gruppen har sittet over ett år i varetekt før de ble dømt. Rettssaken mot dem har vart i over to måneder og ble ledet av en dommer myndighetene har håndplukket til å ta seg av rettssaker som omfatter nasjonal sikkerhet. Straffeutmålingen kommer lørdag og risikerer opp til to års fengsel.

Dommen er den foreløpig siste i en rekke av saker som er basert på en bestemmelse fra kolonitiden. Denne bestemmelsen brukes parallelt med den nasjonale sikkerhetsloven som brukes mot demonstranter i den kinesiske storbyen.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar