Blitt tvekamp mellom Netflix og HBO

Emmy-dryss til gamle travere og historiske nykommere

David Bernard med temaet bak «The White Lotus» får Emmy for «outstanding limited or anthology series» under den 74. Primetime Emmy Awards mandag kveld. (Foto: AP Photo/Mark Terrill.)
David Bernard med temaet bak «The White Lotus» får Emmy for «outstanding limited or anthology series» under den 74. Primetime Emmy Awards mandag kveld. (Foto: AP Photo/Mark Terrill.)
Gjengangerne «Succession» og «Ted Lasso» ble nok en gang kåret til årets beste serier under nattens Emmy-utdeling – men nykommeren «Squid Game» ble historisk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Gjengangerne «Succession» og «Ted Lasso» ble nok en gang kåret til årets beste serier under nattens Emmy-utdeling – men nykommeren «Squid Game» ble historisk.

De amerikanske Emmy-prisene er TV-bransjens gjeveste, og det var høye forventninger til «Squid Game», en av fjorårets mest sette serier i verden og strømmetjenesten Netflix’ største suksess.

Serien, som hadde premiere i fjor, er den første ikke-engelskspråklige serien nominert til en Emmy for beste dramaserie. Prisen glapp til fordel for HBOs kritikerroste suksesserie «Succession», som også vant prisen i 2020.

Ikke-engelskspråklig

Men «Squid Game» ble likevel historisk da hovedrolleinnehaver Lee Jung-jae vant prisen for beste mannlige skuespiller i en dramaserie. Han ble nemlig den første som vinner den prisen for en ikke-engelskspråklig rolle.

Lee danket med det ut blant annet Brian Cox og Jeremy Strong, begge nominert for nettopp «Succession».

Annonse

Serien fikk likevel en skuespillerpris i Matthew Macfayden, som vant for beste mannlige skuespiller i en birolle.

Gjengangere

Blant komiseriene var det «Ted Lasso» som stakk av med prisen for beste serie, for andre gang på rad. Serien kunne også smykke seg med pris til hovedrolleinnehaver Jason Sudeikis – igjen.

En annen som fikk pris for andre gang, var Zendaya, som fikk Emmyen for beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie. Hun vant for rollen som Rue Bennett i tenåringsdramaet «Euphoria» fra HBO, en rolle hun også har vunnet for tidligere.

Prisen for beste miniserie gikk i år til HBOs «The White Lotus», som var nominert i 20 kategorier.

Tvekamp

I tillegg til drama, komedie og miniserie blir det også delt ut priser for blant annet realityserier og talkshow.

I sin tid var Emmy-prisene dominert av de store TV-kanalene, men strømmetjenestenes fremvekst har endret maktbalansen. De siste årene har det vært en tvekamp mellom strømmegigantene Netflix og HBO.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar