Ble siktet i fjor

AFP: Roman Polanski må møte i retten i injuriesak

Roman Polanski har flere ganger blitt anklaget for overgrep gjennom karrieren, men han har aldri måttet møte i retten i Frankrike for anklagene. (Foto: AP Photo/File.)
Roman Polanski har flere ganger blitt anklaget for overgrep gjennom karrieren, men han har aldri måttet møte i retten i Frankrike for anklagene. (Foto: AP Photo/File.)
Den fransk-polske regissøren Roman Polanski må stille i retten, anklaget for injurier mot en kvinne som har beskyldt ham for seksuelt overgrep, får AFP opplyst.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den fransk-polske regissøren Roman Polanski må stille i retten, anklaget for injurier mot en kvinne som har beskyldt ham for seksuelt overgrep, får AFP opplyst.

Rettskjennelsen fra domstolen i Paris setter ingen dato for rettssaken mot 89 år gamle Polanski, som ble siktet i oktober i fjor, skriver nyhetsbyrået.

Polanski har flere ganger blitt anklaget for overgrep gjennom karrieren, men han har aldri måttet møte i retten i Frankrike for anklagene. Det er skuespiller Charlotte Lewis som har fremmet injuriesaken.

Hun spilte i Polanskis film «Pirates» fra 1986, og hevdet i 2010 at regissøren voldtok henne i Paris på 80-tallet, da hun var 16 år gammel.

Polanski kalte Lewis en «løgner» og en «fabeldikter» i et intervju med magasinet Paris Match i 2019, og viste til sitater hun ble tilskrevet i et intervju med den britiske tabloidavisa News of the World i 1999 der hun uttrykte begjær for ham. Lewis sier at sitatene er unøyaktige.

Annonse

Polanskis forsvarer Herve Temime sa til AFP i oktober at det «automatisk» blir tatt rettslige steg i injuriesaker, og at de ønsker rettssaken velkommen som en måte å få fortalt sannheten.

Polanski er stadig ettersøkt i USA, der han er anklaget for å ha dopet ned og voldtatt ei 13 år gammel jente. Han ble pågrepet og siktet i 1977, men greide å flykte til utlandet før dommen falt. Han har aldri innrømmet voldtekt, men har erkjent å ha hatt sex med en mindreårig.

I 2019 anklaget den franske fotografen ham for å ha voldtatt henne i Sveits i 1975 da hun var 18 år gammel og jobbet som modell og skuespiller. Hun hevder at han slo henne og forsøkte å tvinge henne til å ta en pille.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar