Valgt blant 23 norske filmer

«Alle hater Johan», «Krigsseileren» og «Syk pike» kan bli norske Oscar-kandidater

Regissør Hallvar Witsø i forbindelse med en førpremiere på filmen «Alle hater Johan». Nå skal den kjempe om Oscar. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Regissør Hallvar Witsø i forbindelse med en førpremiere på filmen «Alle hater Johan». Nå skal den kjempe om Oscar. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Tre spillefilmer er på kortlista over årets norske Oscar-kandidater. 26. september skal én av dem sendes videre til Oscar-komiteen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tre spillefilmer er på kortlista over årets norske Oscar-kandidater. 26. september skal én av dem sendes videre til Oscar-komiteen.

De tre filmene er komediene «Alle hater Johan » og «Syk pike » , og det historiske dramaet «Krigsseileren » , skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding.

De to første filmene har allerede hatt norsk premiere, mens «Krigsseileren » har premiere kommende fredag. «Alle hater Johan » vant to Amanda-priser i august, for beste originalmusikk og beste maske/sminke.

– Dette er tre filmer som den norske Oscarkomiteen mener har særpreg og kan ha en god mulighet til å skille seg ut i konkurransen om en Oscar i kategorien beste internasjonale film, sier Oscar-komiteens leder Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Komiteen valgte blant 23 norske filmer som passet innenfor Oscar-akademiets reglement. Produsentene og regissørene for de tre skal nå presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje.

Annonse

I fjor nominerte Norge «Verdens verste menneske » , som også havnet i den endelige nominasjonslista i kategorien Beste fremmedspråklige film på Oscar-utdelingen, men uten å vinne prisen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar