– Tar for seg brennbart tema

«Krigsseileren» er norsk Oscar-kandidat

Filmen Krigsseileren blir årets norske Oscar-kandidat. Filmen er er skrevet og regissert av Gunnar Vikene (nr. 3 f.v.), produsert av Maria Ekerhovd (t.v) for Mer Film AS og en i av rollene i rollene finner vi skuespillere Kristoffer Joner (nr. 2 f.v.). Oscar-nominasjonen ble offentliggjort av direktør Kjersti Mo (t.h.) ved Norsk filminstitutt på en pressekonferanse på Telegrafen i Oslo mandag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Filmen Krigsseileren blir årets norske Oscar-kandidat. Filmen er er skrevet og regissert av Gunnar Vikene (nr. 3 f.v.), produsert av Maria Ekerhovd (t.v) for Mer Film AS og en i av rollene i rollene finner vi skuespillere Kristoffer Joner (nr. 2 f.v.). Oscar-nominasjonen ble offentliggjort av direktør Kjersti Mo (t.h.) ved Norsk filminstitutt på en pressekonferanse på Telegrafen i Oslo mandag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Regissør Gunnar Vikenes film «Krigsseileren» blir Norges kandidat til den 95. Oscar-utdelingen i mars neste år.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regissør Gunnar Vikenes film «Krigsseileren» blir Norges kandidat til den 95. Oscar-utdelingen i mars neste år.

I sin begrunnelse uttaler den norske Oscar-komiteen at filmen tar for seg et historisk brennbart tema i en film som føles ubehagelig dagsaktuell.

– «Krigsseileren» er både brutal og nyansert i sin skildring av en gruppe mennesker som historien forsøker å glemme. Kristoffer Joner, Ine Marine Wilmann og Pål Sverre Hagen gjør noen av sine aller beste roller i en mesterlig film, som man ikke kan forlate uberørt, leste Filminstituttets direktør Kjersti Mo da hun presenterte Oscar-kandidaten i Oslo mandag.

Relevant og viktig

Produsent Maria Ekerhovd sier det er et enormt engasjement rundt filmen.

– Folk blir veldig berørt av den. Den oppleves som relevant og viktig, og jeg tror også akademimedlemmene vil få den følelsen Det gjør at den skiller seg ut og at det gir oss muligheter, sier hun til NTB.

Annonse

Hun trekker fram at filmen handler om sivile i krig.

– Det er en tematikk som er relevant over hele verden, dessverre. Historien er ikke fortalt før, og har relevans også i USA og Canada. Det opplevde vi da vi viste den på filmfestivalen i Toronto, sier Ekerhovd.

Regissøren Gunnar Vikene håper nominasjonen kan bidra til at enda flere får sett filmen, og bli kjent med historien.

– Det har alltid vært viktig for oss. Dette er en del av vår historie vi ikke skal glemme. Det virker som det finnes noe i denne filmen som også treffer et publikum som ikke har noe forhåndskunnskap om dette, sier han til NTB.

Første utvelgelse

I fjor nominerte Norge «Verdens verste menneske », som havnet i den endelige nominasjonslista i kategorien Beste internasjonale film på Oscar-utdelingen, men uten å vinne.

Alle land kan melde på en Oscar-kandidat. Den første utvelgelsen skjer 21. desember, når 15 filmer blir valgt ut til en langliste.

Fem av disse nomineres 24. januar til selve Oscar-gallaen, som foregår søndag 12. mars i Dolby Theatre i Los Angeles.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar