– Dinosaurene hadde ikke dette

Nasa-fartøy traff asteroide i test av planetforsvar

Jubel i NASAs livestream idet de innser at de har klart å hindre asteroiden. (Foto: ASI/NASA via AP.)
Jubel i NASAs livestream idet de innser at de har klart å hindre asteroiden. (Foto: ASI/NASA via AP.)
Nasas fartøy Dart traff natt til tirsdag norsk tid asteroiden Dimorphos. Det kan bety at jorden i framtiden kan være i stand til å redde seg selv fra kosmiske objekter med kurs mot planeten.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nasas fartøy Dart traff natt til tirsdag norsk tid asteroiden Dimorphos. Det kan bety at jorden i framtiden kan være i stand til å redde seg selv fra kosmiske objekter med kurs mot planeten.

Hensikten med forsøket er å se om man kan endre en asteroides kurs ved å sende et romfartøy inn i den i høy hastighet.

Manøveren blir sett på som en avgjørende prøve av vår evne til å stoppe kosmiske objekter fra å ødelegge livet på jorden.

– Treff er bekreftet for verdens første planetariske forsvarstestoppdrag, sto det skrevet på Nasas direktesending, mens ingeniører og forskere fra romfartsorganisasjonen brøt ut i jubel.

Traff i rasende fart

Romskipet Double Asteroid Redirection Test (Dart) ble skutt opp fra California i november i fjor. Det traff asteroiden med en fart på rundt 23.000 kilometer i timen.

Annonse

Testen synes å ha vært vellykket, men det kan ta opptil et par måneder før man vet hvor endret asteroidens kurs eventuelt har blitt.

– Så vidt vi kan se, var vår første test av planetarisk forsvar en suksess. Jeg synes jordboere kan sove bedre. Jeg kommer definitivt til å gjøre det, sa Nasas Elena Adams på en pressekonferanse etterpå, til jubel i rommet.

Ønsker å endre bane

Verken den lille månen Dimorphos eller storebroren den går i bane rundt, Didymos, utgjør noen trussel når paret passerer sola, på det nærmeste over 11 millioner kilometer fra jorden.

Men eksperimentet er av Nasa ansett som viktig å gjennomføre før et faktisk behov melder seg.

Ved å treffe Dimorphos er håpet å skyve den inn i en mindre bane, og kutte ti minutter av tiden det tar å kretse rundt Didymos. Det høres ikke ut som så mye, men forskerne understreker at det vil utgjøre en betydelig forskjell over flere år.

– Det er nå forskningen starter. Nå kommer vi faktisk til å se hvor effektive vi har vært, sa Lori Glaze, som leder Nasas avdeling for planetarisk forskning.

Fortrinn over dinosaurene

Eksperter på såkalt planetarisk forsvar foretrekker heller å styre en truende asteroide eller komet ut av kurs, om de får nok tid, enn å sprenge den og skape massevis av mindre deler som kan treffe jorden.

Nasa tror det kan kreves flere fartøy som treffer asteroidene, eller en kombinasjon av slike fartøy og ikke ennå oppfunnede fartøy som bruker egen gravitasjon for å avbøye asteroidene.

– Dinosaurene hadde ikke et romprogram for å gjøre dem klare over hva som kom, men det har vi, sa klimarådgiver Katherine Calvin i Nasa, med henvisning til masseutryddelsen av dinosaurene for 66 millioner år siden, som antas å ha blitt forårsaket av en stor asteroide, flere vulkanutbrudd, eller en kombinasjon av de to faktorene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar