– Uredd stemme

Ingrid Aunes minnepris til professor Inger Skjelsbæk

Malviks ordfører Ingrid Aune gikk bort i båtulykken utenfor Namsos. Etter Aunes død opprettet venner en minnepris for å videreføre hennes engasjement for nedrustning, fredsarbeid, likestilling og kvinners rettigheter i konflikt. (Foto: Ole Martin Wold/NTB.)
Malviks ordfører Ingrid Aune gikk bort i båtulykken utenfor Namsos. Etter Aunes død opprettet venner en minnepris for å videreføre hennes engasjement for nedrustning, fredsarbeid, likestilling og kvinners rettigheter i konflikt. (Foto: Ole Martin Wold/NTB.)
Professor Inger Skjelsbæk får Ingrid Aunes minnepris for sitt langvarige arbeid mot seksualisert vold i krig, blant annet i Ukraina.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Professor Inger Skjelsbæk får Ingrid Aunes minnepris for sitt langvarige arbeid mot seksualisert vold i krig, blant annet i Ukraina.

Ifølge Klassekampen omtaler priskomiteen Skjelsbæk som en pioner innen norsk fredsforskning.

Hun er en uredd stemme som setter søkelys på kvinnenes situasjon og den seksualiserte volden som foregår i Ukraina akkurat nå, sier Marianne Marthinsen, som er styreleder for Ingrid Aunes minnepris.

Døde i båtulykke

Sommeren 2019 døde Ap-politiker Ingrid Aune i en båtulykke, bare 33 år gammel. Aune var politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet og ble som 29-åring ordfører i Malvik kommune i Trøndelag.

Etter Aunes død opprettet venner en minnepris for å videreføre hennes engasjement for nedrustning, fredsarbeid, likestilling og kvinners rettigheter i konflikt.

Annonse

– Jeg er overrasket og veldig beæret over å få denne prisen. Jeg kjente ikke Aune personlig, men husker engasjementet hennes, sier Skjelsbæk til Klassekampen.

Russiske overgrep i Ukraina

Prisvinneren er for tiden i Sarajevo for å intervjue kvinner som har fått barn etter overgrep i krig. Etter den russiske invasjonen av Ukraina har Skjelsbæk vært aktiv for å belyse bruken av seksuelle overgrep fra russisk side.

– Vi har ennå ikke tall, men omfanget later til å være omfattende. Noe av grunnen til at vi vet det, er at mange av ofrene tør snakke om det, sier hun.

Utdelingen skjer på Litteraturhuset i Oslo på Ingrid Aunes bursdag, 19. oktober. Prisen består av 30.000 kroner og et diplom.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar