Muggen appelsin? Det var det minste problemet med Aftenpostens nye podkast

Her skal det hyperfokuseres på det som råtner med alderen. Slik sett er den mugne logoen helt på sin plass, skriver journalist Kari Bu. (Foto: Wikimedia Commons.)
Her skal det hyperfokuseres på det som råtner med alderen. Slik sett er den mugne logoen helt på sin plass, skriver journalist Kari Bu. (Foto: Wikimedia Commons.)
Hva med å engasjere seg mer i samfunnet og mindre i sin egen navle, spør Kari Bu.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Aftenposten får gjennomgå, etter at avisen brukte en muggen appelsin til en illustrasjon om kvinner i overgangsalderen. Det var imidlertid større problemer med podkasten enn logoen, mener Kari Bu.

Siden jeg er en kvinne som har passert 40, er jeg i målgruppen for Aftenpostens nye podkast «Førti-ish». Derfor ga jeg den en sjanse da den ble lansert 30. september. Et uttalt formål med podkasten er å bidra til at kvinner kan leve godt med endringene som skjer i kroppen midtveis i livet.

Første og hittil eneste episode starter med at den ene programlederen forteller om en middag hvor hun hadde en mann (48) til bords. Han var singel, og klaget over kjærlighetslivet sitt. «Hva med å date noen på din egen alder?» spurte programlederen. Og vet du hva han svarte, sier hun i podkasten.

«Jeg har prøvd, og det å ha sex med en kropp som ikke kan reprodusere lenger, det er bare ikke like fint, altså.»

Episoden fortsetter med en samtale om hvor triste programlederne er fordi én mann sa at han foretrakk å ligge med yngre kvinner enn dem. Mannens borddame fikk en «frysreaksjon», forteller hun. Før jeg rekker å lure på om hun tuller eller overdriver, sier hun i fullt alvor at hun ble «livredd».

Annonse

Les også: Refser Aftenposten-logo. Nå snur avisen

Dette bildet vekker reaksjoner. (Foto: Aftenposten.)

Logo på sin plass

Selv er hun noen få år unna femti. Snart er det hun som er uattraktiv for denne mannen, sier hun, og får trøst fra medprogramlederen: «Det er ikke sikkert at det er sant».

Her klarer jeg ikke å finne noe annet budskap enn at selvfølelsen til kvinner over 40 står og faller med at samtlige jevnaldrende menn vil ligge med dem. Gir en eneste mann (48) inntrykk av noe annet, er det traumatiserende.

Damene fortsetter med å fastslå at de var mer attraktive før. De ser med lengsel på dagens 23-åringer, som de synes er enda finere enn de selv var. De snakker om alt som siger nedover på kroppen deres, og om den svenske forfatteren Åsa Lindeborg som skammet seg over eget utseende da hun ble eldre.

Her skal det hyperfokuseres på det som råtner med alderen. Slik sett er den mugne logoen helt på sin plass. Damene klager over at de ikke lenger kan bruke korte topper, og ønsker at et mirakel skal skje: At de skal få tilbake kroppsformen som passer til klærne de helst vil kjøpe.

Jeg har et godt råd til kvinner over 40 som sliter med selvbildet: Hva med å engasjere seg mer i samfunnet og mindre i sin egen navle? Der fins det mange gode podkaster, som ikke et sekund får meg til å tenke at jeg burde vært 23 år.

Les også: Aftenpostens krigshissende kommentarer er grovt uansvarlige

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar