Kan miste hundrevis av millioner

TV-topp reagerer på statsbudsjettet: – De rygger inn i framtiden

– Dette er et forslag fra regjeringen hvor de rygger inn i framtiden. En avgiftsordning for stillbilder og tekst og en annen for lyd og levende bilder. Det er et alvorlig skudd for baugen for digitaliseringen av mediebransjen, sier Olav Sandnes i TV 2 til VG. (Foto: Marit Hommedal/NTB.)
– Dette er et forslag fra regjeringen hvor de rygger inn i framtiden. En avgiftsordning for stillbilder og tekst og en annen for lyd og levende bilder. Det er et alvorlig skudd for baugen for digitaliseringen av mediebransjen, sier Olav Sandnes i TV 2 til VG. (Foto: Marit Hommedal/NTB.)
I regjeringens forslag til det nye statsbudsjettet ønsker de å fjerne momsfritaket på nyhetstjenester i form av levende lyd og bilder.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er I regjeringens forslag til det nye statsbudsjettet ønsker de å fjerne momsfritaket på nyhetstjenester i form av levende lyd og bilder.

I regjeringens forslag til det nye statsbudsjettet ønsker de å fjerne momsfritaket på nyhetstjenester i form av levende lyd og bilder.

– Det betyr at det blir dårligere rammer for nyhetsjournalistikk som bruker levende bilder. Det vil ramme et viktig arbeid med å få unge til å få kvalitetsjournalistikk og innhold på de flatene vi bruker, sier TV 2-sjefen Olav T. Sandnes til Medier24.

I regjeringens forslag foreslår de at momsfritaket på nyhetstjenester i form av levende lyd og bilder skal opphøre. Det betyr at aktører som Viaplay og TV 2 mister 500 millioner kroner i støtte.

Regjeringen mener momsfritaksordningen har blitt misbrukt til på kompensere TV-pakker med sport og underholdning.

Annonse

Les også: Slik har du aldri sett Anette Trettebergstuen før: Fnyser av Medier24s spørsmål på direkten

Prisene kan øke

«Bakgrunnen for å avvikle fritaket er at dette er kostbart og lite målrettet tiltak mot produksjon og forbruk av nyhetsinnhold. Fritaket har gitt uheldige tilpasninger ved at det brukes for å redusere TV-distributørenes merverdiavgiftsbelastning ved omsetning av sports- og underholdningspakker.», heter det i regjeringens forslag.

TV 2-sjefen ønsker ikke å si noe om det vil føre til økte priser på deres produkter. Kanalen har nå rettighetene til Champions League og La Liga. En abonnement koster 399 kroner i måneden.

– Dette er et forslag fra regjeringen hvor de rygger inn i framtiden. En avgiftsordning for stillbilder og tekst og en annen for lyd og levende bilder. Det er et alvorlig skudd for baugen for digitaliseringen av mediebransjen, sier Sandnes i TV 2 til VG.

– Kom helt uventet

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, er heller ikke fornøyd med regjeringens forslag.

– Dette kom helt uventet på oss og resten av bransjen, og det vil få alvorlige konsekvenser for blant annet TV 2, sier Nybø til Kampanje.

Hun viser til at en regjering som sier de skal være opptatt av «forutsigbarhet og plattformnøytralitet», bommer med dette forslaget.

– I forslaget til statsbudsjett heter det at momsfritaket har hatt, og fortsatt har, stor betydning for medienes digitale transformasjon. Å skille mellom tekst og stillbilder på den ene siden og levende bilder og lyd på den andre siden, er å gå helt feil vei. Det er ulogisk og lite fremtidsrettet. Det er alvorlig at konsekvensene av dette kuttet ikke er nærmere undersøkt og utredet, sier hun.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar