Skrev manifest før handlingen

To drept i skyting utenfor LHBT-bar i Bratislava

– Når jeg sier at Slovakia er et fritt og demokratisk land, mener jeg det. Det er uakseptabelt at noen skal være redde på grunn av måten de lever sine liv på, sier statsminister i Slovakia, Eduard Heger. (Foto: EU.)
– Når jeg sier at Slovakia er et fritt og demokratisk land, mener jeg det. Det er uakseptabelt at noen skal være redde på grunn av måten de lever sine liv på, sier statsminister i Slovakia, Eduard Heger. (Foto: EU.)
To mennesker ble drept i en skyteepisode utenfor en av Slovakias mest kjente LHBT-barer onsdag. En mann som skal være radikalisert, sto ifølge politiet bak.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er To mennesker er drept i skyting utenfor LHBT-bar i Bratislava, Slovakia.

19-åringen som ifølge politiet er gjerningspersonen, er funnet død torsdag morgen, melder The Slovak Spectator. Han skal være en radikalisert student fra Bratislava.

To menn ble skutt og drept utenfor baren Teplaren, en av få LHBT-barer i Bratislava. Skytingen skjedde kort tid etter klokka 19 onsdag. Vitner forteller at det ble avfyrt opp mot ti skudd. En av de drepte jobbet på baren.

– Vi er sjokkert over denne skytingen på Teplaren, der vi møtes regelmessig, skriver Bratislavas pride-organisasjon på Facebook.

Ekstremistisk manifest

19-åringen skal ha lagt ut en tilståelse på nettet før han tilsynelatende tok sitt eget liv, skriver Sme.sk. Det er også blitt lastet opp det som skal være et manifest, der han uttrykker nynazistiske og homofobe holdninger. Der skriver han også at han har hatt Anders Behring Breivik og andre høyreekstreme terrorister som forbilder.

Annonse

Politiet har ikke bekreftet at manifestet faktisk stammer fra 19-åringen.

President Zuzana Caputova og statsminister Eduard Heger fordømmer drapene og sier det kan dreie seg om hatkriminalitet.

– Når jeg sier at Slovakia er et fritt og demokratisk land, mener jeg det. Det er uakseptabelt at noen skal være redde på grunn av måten de lever sine liv på, sier Heger.

Skulle være trygt sted

– Vi må sammen slå ned hatet og ondskapen, sier Caputova.

Innenriksminister Roman Mikulec sier at baren i Bratislava er et sted der LHBT-miljøet har kunnet samle seg i sikkerhet.

– Enhver form for ekstremisme mot denne eller andre minoriteter er uakseptable og har ingen plass i vårt samfunn, sier Mikulec.

En konto som skal være knyttet til den antatte gjerningspersonen på Twitter er blitt slettet. Der skal han ha lagt ut rasistisk og homofobisk innhold.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar